Tgrt Haber

Altın vazgeçilmez diyen İslam Memiş'ten yatırımcıya uyarı: 2023'te rüzgar tersine dönecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Kasım 2022 11:45 - Güncelleme : 29 Kasım 2022 11:51

İslam Memiş dolar ve altın tahminlerine devam ediyor. Son bir aydır altında sert yükselişler sürerken dolar durağan seyrine devam ediyor. Yatırımcı ise bir sonraki adımında hangi yatırım aracına yöneleceği konusunda kararsız. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, doların getirisinin az olduğunu ifade ederek “Maalesef gram altın kadar getirisi yok” dedi.

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler hem dolar​ hem altın​  piyasalarında fiyatlanmaları etkisi altına aldı. Faiz artırımları nedeni yükselerek değerli metalleri baskılayan dolar, iktidarının son günlerini yaşıyor. Öte yandan dolar baskısından kurtulan altın hem yurtdışı hem yurtiçi piyasalarda hızlı yükselişler yaşıyor. Finans analisti İslam Memiş​ piyasa tahminlerini TGRT Haber ekranlarında anlatarak yatırımcıya altın değerinde tavsiyeler verdi.

DOLARDA SON DURUM NEDİR?

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan enflasyonla mücadele etmeye çalışan ABD ekonomisi​ yılbaşından bu yana faiz artırımlarına devam etti. Yüzde 2 enflasyon hedefini tutturmak isteyen FED’in sert faiz artışlarına ise yetkililerden tepki geldi. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü açıklanan Fed tutanaklarında faiz artışlarında frenleme yapılacağı mesajı piyasaları hareketlendirdi. Dolar endeksinde gerileme yaşanmasına neden olan gelişme, brent petrol fiyatlarında da gerileme kapı araladı. 

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

ALTINDA SON DURUM NEDİR?

Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.050 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolarda yaşanan yavaşlama altına yaradı. Geçtiğimiz hafta yaşadığı dalgalı fiyat hareketlenmelerine rağmen 28 Kasım başlayan haftanın ilk işlem gününe 1050 liradan başladı. Öte yandan Altının ons fiyatı şu sıralarda yüzde 0,2 azalışla 1.751 dolardan işlem görüyor. Altında artışların yaşanmasına rağmen analistler, Çin yaşanan pandemi kapanmalarının küresel risk algısının devam etmesine ve dolar olan talebin artmasına neden olacağını söylüyor.
İslam Memiş’in açıklamaları şu şekilde: 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

“DOLARIN ALTIN KADAR GETİRİSİ YOK”

“Dolarda düşüş var. Doların bir yatırım aracı değil ödeme aracı olduğunu hatırlatmak isterim. Dolar TL kuru ile gram altını kıyaslama yaptığımız zaman halk bunu enflasyona karşı bir ödeme aracı olarak görüyor. Ancak net rakamları ben size hemen sıcağı sıcağına vereyim. Son 20 yıllık getiriye baktığımız zaman gram altın/TL fiyatı yüzde 6290’lık bir getiriye sahip. Borsa İstanbul endeksi yüzde 1703 puanlık bir getiriye sahip oluyor. Euro, yılda 1215’lik getiriye sahip.

En çok konuşulan yatırım aracı olan dolar kuruda yüzde 908’lik bir getiri ile dördüncü sırada yer alıyor. En çok konuşulan ama en az değer kazandıran bir enstrümandan bahsediyoruz.Tabii ki gözümüzün gördüğü her şey dolara endeksli ve dolar maliyetli olduğu için çok konuşuyor.Getiri tarafından maalesef gram altın kadar bir getirisi yok. 

“DOLARIN MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK”

"Gram altın TL fiyatı yıla 975 seviyesinden başladı. Bugüne baktığımızda 1057 lira seviyesinde. Gram altın TL fiyatı her yıl olduğu gibi çift ayaklı bir enstrüman. Hem dolar kurundan hem de ons altından destek gördüğü için yatırımcısını üzmeyen bir yatırım aracı. Dolar sınırsız bir şekilde basılabiliyor, Mali değeri çok düşük. Altın rezerv bir paradır, dünyada en çok kullanılan en çok güvenilen bir emtiadır ve sınırlı varlıktır. Altın tarafındaki birikimleri ben önemsiyorum şahsen.”

2023'TE RÜZGAR TERSİNE DÖNECEK

"2023 yılında rüzgar tersine dönecek. Baskı altına alınan altın ve sterlin değerlenecek. 2023 biraz daha ezberlerin bozulduğu bir yıl olabilir."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Emre29 Kasım 2022 23:14

Eylül ayından beri bu adam bağırıyor, yıl sonu altın 1450 TL olacak diye. Görecem seni Memiş efendi.

Sonraki Haber Yükleniyor...