Tgrt Haber

İTO Başkanı Avdagiç’ten ‘döviz kuru’ açıklaması: Kısa süre içinde dengeye gelecek

14 Temmuz 2023 10:01 - Güncelleme : 14 Temmuz 2023 10:06
İTO Başkanı Avdagiç’ten ‘döviz kuru’ açıklaması: Kısa süre içinde dengeye gelecek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, döviz kurlarının bir geçiş dönemi sonrası, kısa süre içinde dengeye geleceğini öngördüklerini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası​ Başkanı Şekib Avdagiç, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla gerçekleştirilen temmuz ayı İTO Meclis toplantısında, ekonomide ve iş dünyasındaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Döviz kurlarının dengeye geleceğine inandıklarını söyleyen Avdagiç, “Bu geçiş döneminde fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın hızla ortadan kaldırılması gerekiyor. Üreticinin, bugün sattığı ürünü, yarın hangi fiyattan yerine koyacağını ya da 3 ay sonra alacağı hammaddeyi hangi kur seviyesinden temin edeceğini bilmesi; enflasyon beklentilerinin kırılması ve beklenti enflasyonunun önlenmesi adına büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“TÜM İŞLEYİŞİ SEKTEYE UĞRATIR”

Parasal sıkılaştırmanın üretim bantlarını yavaşlatmaması gerektiğine dikkat çeken İTO Başkanı Avdagiç, “O yüzden politika faizi seviyesi, üretim ve ticarete yönelik bir dizi tedbirle desteklenmeli. Merkez Bankası’nın kararlarının ‘ortaya konulacak öngörülebilir, kolay anlaşılır ve eşgüdümlü bir politika seti’ ile desteklenmesini ve böylece reel sektörün önünün açılmasını talep etmekteyiz. Öncelikle ve özellikle vurgulamak isteriz ki, sağlıklı işleyen bir kredi mekanizması; üretimin, istihdamın ve ihracatın olmazsa olmazıdır. Sağlıklı işleyen bir kredi mekanizması, ekonomik istikrarın da temel yapı taşlarından biridir. Kredi mekanizmasındaki bozulma, sadece finansman ihtiyacı bulunan işletmeleri etkilemekle kalmaz, domino etkisiyle piyasanın tüm işleyişini sekteye uğratır” diye konuştu.

Avdagiç, "Üreticinin, bugün sattığı ürünü, yarın hangi fiyattan yerine koyacağını ya da 3 ay sonra alacağı hammaddeyi hangi kur seviyesinden temin edeceğini bilmesi, enflasyon beklentilerinin kırılması ve beklenti enflasyonunun önlenmesi adına büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...