Tgrt Haber

JP Morgan'dan çarpıcı altın ve gümüş analizi: 2024'te diğerlerini gölgede bırakacaklar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
19 Aralık 2023 17:28 - Güncelleme : 19 Aralık 2023 17:30
JP Morgan'dan çarpıcı altın ve gümüş analizi: 2024'te diğerlerini gölgede bırakacaklar

Altın ve gümüş yatırımcısı 2024 yılında piyasaların nasıl şekilleneceğini merak ediyor. Uzmanlar, gelecek yıl küresel faiz kararları ve altın alımlarının fiyatları belirleyeceğini ifade ediyorlar. JP Morgan analistleri 2024 yılı boyunca ve 2025'in ilk yarısına kadar altın ve gümüş için artış bekliyor.

Jeopolitik riskler ve merkez bankalarının faiz kararları yatırımların yönünü belirledi. New York'ta bulunan Amerikan yatırım bankası JP Morgan​ analistleri 2024 yılı için çarpıcı açıklamalar yaptı.

ALTIN​ VE GÜMÜŞTE ARTIŞ BEKLİYORUZ

JP Morgan analistlerine göre 2024 yılında altın ve gümüşün metal sektörünün geri kalanını gölgede bırakacağını ifade ettiler. Analistler, faiz artırım döngüsünün sonlanacağına yönelik beklentilerin ve düşen ABD reel getirilerinin 2024 yılında altın fiyatlarını destekleyen temel itici güçler olacağını anlattı. Analistler ayrıca önümüzdeki yıl ons altının ortalama 2175 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

JP Morgan'dan Gregory Shearer aralık ayı piyasa görünümü raporunda, "Tüm metaller arasında, 2024 yılı boyunca ve 2025'in ilk yarısına kadar hem altın hem de gümüş​ için orta vadeli bir yükseliş bekliyoruz " yorumunu yaptı.

MERKEZ BANKALARININ PARA POLİTİKALARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Diğer piyasa katılımcıları da benzer görüşler paylaştılar. Global Macro Playbook adlı araştırma bülteninin yazarı Bruce Liegel, konuya dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Merkez bankaları sıkılaştırmayı bırakıp faizleri gevşetmeye başladığında ki bu gelecek yıl olabilir, altın muhtemelen daha fazla yükselecektir.  Eğer küresel bir resesyon yaşarsak, bu merkez bankalarının uygulayacağı gevşeme miktarını etkileyecektir. Ne kadar fazla gevşeme olursa, altın gelecek yıl ve 2025'te o kadar yükselebilir.

JP Morgan'dan çarpıcı altın ve gümüş analizi: 2024'te diğerlerini gölgede bırakacaklar

Ayrıca, Liegel altının yörüngesinin ekonomide sert ya da yumuşak bir iniş olup olmamasına bağlı olarak faiz indiriminin büyüklüğüne de bağlı olacağını anlattı. Liegel "Eğer faizde sert bir iniş olursa, altın da çok daha fazla yükselecektir çünkü bu merkez bankalarının daha fazla gevşemeye gitmesi anlamına gelecek. Yumuşak bir iniş ise daha az gevşeme gerekeceği anlamına geliyor" dedi.

MERKEZ BANKALARI​ GÜÇLÜ ALTIN ALIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Faiz indirim döngüleri ve jeopolitik gerilimler de orta vadede altın fiyatlarında itici bir güç olarak gösteriliyor.  Morningstar raporunda ABD dolarından daha fazla bağımsızlık kazanma çabasıyla özellikle Çin ve Rusya merkez bankaları altın stoklarını artırmayı südürüyor. Altın alımlarındaki artışa katkıda bulunan diğer merkez bankaları arasında ise Polonya, Türkiye ve Hindistan. Merkez bankası talebinin yanı sıra yatırımcı ilgisinin devam etmesinin altını 2024 yılında da güçlü bir konuma getirmesi bekleniyor.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye'de tüketicilerin toplam altın alımı ise 159,3 tonla son 10 yılın zirvesine yükselmişti.
Dünya Altın Konseyi ise merkez bankası talebinin 2023'te altının performansına yüzde 10'dan fazla katkı sağladığını belirleterek, merkez bankalarının önümüzdeki yıl da alım yapmaya devam edeceğini söylemişti.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...