Tgrt Haber

Kabinenin gündeminde çiftçi olacak! 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenleme masada

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Sabah
19 Kasım 2023 16:42 - Güncelleme : 19 Kasım 2023 16:54
Kabinenin gündeminde çiftçi olacak! 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenleme masada

Çalışmayan emekliye verilen Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinde ödemeler tamamlandı. Ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı emeklilerin ikramiye ödemelerinden yararlanamaması üzerine yaşanan mağduriyet Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildi. Erdoğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a problemi çözmeleri talimatını verdi. 5000 TL emekli ikramiyesinin çiftçiye de verilmesini sağlayacak ek düzenlemenin ilk Kabine Toplantısı'nda gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi emeklinin hesabına yatırıldı. SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve emekli sandığı olmak üzere 12,2 milyon çalışmayan emekliye bir kereye mahsus verilen ikramiyede tartışmalar sürüyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olanların ikramiye alamaması ve yaşanan mağduriyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a problemi çözmeleri talimatı vermesi üzerine çalışmalar resmen başladı.

5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenleme yapılacak. Çiftçinin ikramiyesinin ilk Kabine Toplantısı'nda gündeme gelmesi bekleniyor.

5000 TL EMEKLİ İKRAMİYESİ HESAPLARA YATTI

Cumhuriyet ikramiyesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bütçe sınırları sonuna kadar zorlandı. Alınan karara göre çalışmayan emeklilere 5000 TL ikramiyesi ödeme yapıldı. SGK, 11-12-13 Kasım'da SSK'lılara, 14 Kasım'da Bağ-Kur'lu ve emekli sandığı olmak üzere toplam 12,2 milyon emekliye 61 milyar TL ödeme yaptı.

DUL VE YETİMLER DE ÖDEMESİNİ ALDI

Düzenlemeden dul ve yetimler de hisseleri oranında faydalandı. Yüzde 75 hissesi olan dul ve yetim aylığı alan vatandaşlara 3750 TL, yüzde 50 hissesi olanlara 2500 TL, yüzde 25 hissesi olanlara ise 1250 TL ödeme yapıldı.

5000 TL emekli ikramiyesi için yeni bir gelişme yaşandı. Emeklilere 5 bin liralık ikramiye verilmesi uygulamasında çalışan emekliler kapsam dışında bırakılmıştı.

1,6 MİLYON EMEKLİ ÇİFTÇİ İKRAMİYEDEN YARARLANAMADI

ÇKS Sistemi'ne kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için kapsam dışında kalmış ve 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamamıştı. 5000 TL emekli ikramiyesi alamayan yaklaşık 1.6 milyon emekli çiftçi bulunduğu kamuoyuna yansıdı.

Çiftçiler AK Parti milletvekilleri ve parti yönetimine 5000 TL emekli ikramiyesi için taleplerini iletti. Sabah’ın haberine göre, emeklilerin kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu Bakan Mehmet Şimşek ve Bakan Vedat Işıkhan ile konuşacağı bildirildi.

EMEKLİ İKRAMİYESİ İÇİN EK DÜZENLEME MASADA

2023 yıl sonu yaklaşırken asgari ücret, emekli ve memur zammı ile birlikte 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi için ek düzenleme konusu masaya gelecek.

ÇKS sistemine kayıtlı olan emekliler için bütçe çalışmaları sonrası konu netlik kazanacak. Ek düzenleme kararının alınması durumunda yeni ödemeler konusunda Meclis süreci başlayacak.

Öte yandan Hazine ve Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının emekli, memur, asgari ücret başta olmak üzere 2024 yılında geçerli olacak maaş zamlarıyla ilgili çalışmaları devam ediyor.

KALICI REFAH ARTIŞININ ANAHTARI BELİRLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kalıcı alım gücü ve refah artışı için yol haritasını çizdi. Şimşek kalıcı refah artışının anahtarını 'Tek haneli enflasyon' olarak belirtti.

Asgari ücret, emekli ve memur zamlarıyla çalışanların alım gücü artsa bile enflasyon düşmeden kalıcı refah artışı olmayacağı düşüncesinde olan Bakan Şimşek, koordineli para ve maliye politikalarıyla enflasyonu kontrol almayı hedefliyor.

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanlığı kabinesi yarın Beştepe'de toplanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıda İsrail'in Gazze'deki katliamına karşı atılacak adımlar görüşülecek. Ekonomi ve terörle mücadeledeki son gelişmeler de gündemde yer alıyor.

Kaynak: TGRT Haber, Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...