Kaçak elektirik kullananlar takipte
ELDER Genel Sekreteri Yüksel, Türkiye'de yılın ilk 5 ayında yaklaşık 250 bin kişinin kaçak elektrik kullanımından yakalandığını belirterek, elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçakla mücadelesinin süreceğini söyledi.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, yürürlüğe giren "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile yeniden gündeme gelen kayıp-kaçak tartışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.
Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye yansıtılmasının sadece Türkiye'de yapılan bir uygulama olmadığını ifade eden Yüksel, tüm dünyada bu tür örneklerin bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de Dicle, Vangölü ve Aras dağıtım bölgelerini çıkarıldığında kayıp-kaçak ortalamasının yüzde 8 olduğuna işaret eden Yüksel, "Bu oranları düşürmek için kayıp-kaçakla mücadele sürecek. Elektrik dağıtım şirketleri olarak kayıp-kaçağı bir kader olarak görmüyoruz. Bu çözülmesi gereken bir sorun. Mücadelenin sonunda bu oran tek haneli rakamlara inecek." dedi.
Kayıp-kaçak kullananlar takipte
Yüksel, kayıp-kaçağın gelişmişlik düzeyiyle ilgisi olmadığını ve Avrupa Birliği ülkelerinde, İngiltere ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde de kayıp-kaçağın şebeke maliyetlerinin içinde yer aldığını ifade etti.
Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasıyla 2014'te 651 bin kişinin kaçak elektrik kullandığının belirlendiğini, 2015 yılında ise 550 bin kişinin kaçak kullanımdan mahkemeye verildiğini aktaran Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yılın ilk 5 ayında yaklaşık 250 bin kişi yakalandı. Bu kişilerden cezasıyla birlikte kullandığı miktar hesaplanıp tahsil ediliyor. Yakalanan kişi sayısının son yılda düşmesinin sebebi de artık kişilerin sisteme entegre olması ve kaçak kullanamıyor olması. Bu takipler kayıp-kaçak oranlarını düşürdü."
Dünyada yılda 89 milyar dolarlık kaçak
Northeast Group'un hazırladığı “Gelişen Piyasaların Akıllı Şebekesi: 2015 Görünümü” raporuna göre, tüm dünyada elektrik hırsızlığının maliyeti yılda 89,3 milyar doları bulurken, bu rakam gelişmekte olan piyasalarda 58,7 milyar dolar civarında seyrediyor.
Gelişmekte olan ülkeler arasında Hindistan’da kaçak kullanımı 16,2 milyar dolar, Brezilya’da 10,5 milyar dolar ve Rusya’da 5,1 milyar doları buluyor.