Enflasyon rakamları Ekim ayı oranı ve Kasım ayı kira zammı yüzdeleri sorgulanmaya başladı. Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandığında kiracılar ve ev sahipleri için ekim ayı kira artış oranı da ortaya çıkmış olacağından beklenen tarih için geri sayım başladı! İşte, Kasım ayı kira zammı(TÜFE) yüzdesine ve Ekim ayı enflasyon rakamlarına dair gelişmeler...
TÜIK'ten beklenen açiklama geldi, Ekim ayi enflasyon verileri paylasildi. Ekim ayi enflasyon orani milyonlarca emekli ve memur maas zammini dogrudan etkileyecegi konusulurken, kiraya gelen zamlar ve Ekim ayi enflasyon oranlari açiklandi. Ekim ayi 2021 enflasyon oranlarinin Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül ayinda bir önceki aya göre yüzde 1,25 artis gösterdigi kayda geçmisti. TÜIK tarafindan açiklanmasi beklenen Ekim ayi enflasyon oranlari için geri sayim bitti, oranlar açiklandi.Iste, Ekim ayi enflasyon orani ve Kasim ayi kira zammi detaylari...
TÜIK tarafindan açiklanan enflasyon oranlariyla birlikte, ''Ekim ayi enflasyon oranlari ne zaman açiklanacak?'' sorusu son buldu. TÜIK verilerine göre Ekim'de enflasyon %19.89 olurken; buna göre enflasyon orani aylik bazda yüzde 2,39 yillik bazda ise 19,89 oldu.
Bu yilki 4. enflasyon raporuna iliskin bankanin idare merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantisina katilan Merkez Bankasi Baskani Sahap Kavcioglu, Merkez Bankasi, 2021 sonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yukari yönlü güncelledi.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katilan ekonomistler, ekim ayinda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,50 artmasini bekledigini ifade etti. AA Finans'in, TÜIK tarafindan 3 Kasim Çarsamba günü açiklanacak Ekim ayi enflasyon verilerine iliskin beklenti anketi, 18 ekonomistin katilimiyla sonuçlandi.
Ankete göre, ekonomistlerin ekim ayi enflasyon beklentilerinin ortalamasi yüzde 2,50 olurken; ankete katilan ekonomistlerin Ekim ayi için enflasyon beklentileri, en düsük yüzde 1,50, en yüksek yüzde 3,40 araliginda yer aldi. Ekonomistlerin ekim ayi enflasyon beklentilerinin ortalamasina (yüzde 2,50) göre bir önceki ay yüzde 19,58 olan yillik enflasyonun yüzde 20,01'e yükselecegi hesaplaniyor.
Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 1,25 artis göstermisti. Ayrica, ekonomistlerin yil sonu enflasyon beklentisi, bir önceki ankete göre 128 baz puan artarak yüzde 19,30'a yükseldi.
TÜFE’de 2021 yili Ekim ayinda bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yilin Aralik ayina göre %15,75, bir önceki yilin ayni ayina göre %19,89 ve on iki aylik ortalamalara göre %17,09 artis gerçeklesti.
Kasim ayi kira hesaplama örnegi:
Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam orani: yüzde 17,09
Zam bedeli: 179 TL
Zamli kira bedeli: 1179 lira
Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, on iki aylik ortalamalara göre tüketici fiyatlarinda yüzde 16,42 artis gerçeklesti. Buna göre Ekim ayinda kiracilara yasal olarak en fazla yüzde 16,42 oraninda zam yapildi.
Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam orani: yüzde 16,42
Zam bedeli: 164,20 TL
Zamli kira bedeli: 1.164,20 lira
Konut ve isyeri kiralarinda geçtigimiz yilin (2020) basina kadar taraflar aralarinda farkli bir oran belirlememisse Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artislar dikkate aliniyordu. Kira artislarinda uygulanabilecek en üst sinir TÜFE’ye (Tüketici Fiyatlari Endeksi) baglandi. Yürürlükteki yasal düzenlemeye göre, kira artis orani, kira sözlesmesinin doldugu tarihi takip eden ayin 12 aylik TÜFE ortalamasi alinarak hesaplandigi için ev sahiplerinin bu oranin üzerinde zam yapmalari yasaklandi.
Mal sahiplerinin kiraya zam yapmadan önce, o ayin açiklanan zam oranini ögrenmesi ve yeni kira kontratini buna göre hazirlamasi gerekiyor. Eger sinir asilirsa, kiraci dava açabiliyor. Eger kiraci, kendi istegine göre bir bedel belirleyip mal sahibine ödeme yapiyorsa, mal sahibinin de aradaki farki icra dairesi kanaliyla talep etme hakkina sahip oluyor.