Tgrt Haber

Son dakika! Kavcıoğlu açıkladı: MB'nin 2022 enflasyon tahmini yüzde 65,2 oldu

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
27 Ekim 2022 10:30 - Güncelleme : 27 Ekim 2022 11:44
Son dakika! Kavcıoğlu açıkladı: MB'nin 2022 enflasyon tahmini yüzde 65,2 oldu

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun "Enflasyon Raporu 2022-VI" sunumu yaptı. Küresel risklerin önümüzdeki günlerde de devam etmesini beklediklerini söyleyen Kavcıoğlu, önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor" dedi. Kavcıoğlu, üretim kapasitesi risk altında olan Avrupa ülkeleri için tahmin güncellemelerinin daha da belirginleştiğini söyledi. Kavcıoğlu, TCMB'nin 2022 için enflasyon beklentisini yüzde 65,2 olarak açıkladı. Kavcıoğlu, enflasyonun sonbaharda yüzde 85 civarında zirve yapmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye​ Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın dördüncü 'Enflasyon Raporu'nu toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun küresel ölçekte yükseldiğini belirten Kacıoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ve dünyayı 3 yıldır kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle tedarik zincilerinin olumsuz etkilendiğini söyledi.

Küresel riskklerin devam etmesi ve gelecek yıl dünya ekonomisini daha fazla etkilemesini beklediklerini söyleyen Kavcıoğlu, 2022 yılına ilişkin küresel enflasyon​ tahminlerinin yukarı yönlü güncellendiğini açıkladı.

Türkiye ekonomisinin son sekiz çeyrekteki büyümenin diğer dönemlerin üzerinde olduğunu gerçekleştiğini belirten Kavcıoğlu, öncü verilerin Türkiye ekomomisinde üçüncü çeyrekte büyümede sınırlı yavaşlamayı işaret ettiğini söyledi.

Kavcıoğlu konuşmasının devamında, yılın son enflasyon raporunu da açıkladı. Kavcıoğlu,TCMB​'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükselttiğini söyledi. Kavıoğlu, "2023 beklentisi yüzde 19,2'den yüzde 22,3'e çıkarıldı. 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 71,3'ten yüzde 75'e yükseldi" dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Enflasyonun küresel ölçekte yükseldiği bir dönemdeyiz. Savaş ve pandemi nedeniyle ortaya çıkan jeopolitik riskler tedarik zincirlerini olumsuz etkiliyor.
Küresel risklerin devam etmesi ve gelecek yıl dünya ekonomisini daha fazla etkilemesi bekleniyor.

"KÜRESEL ENFLASYON TAHMİNLER YUKARI YÖNLÜ"

2022 yılına ilişkin küresel enflasyon tahminleri yukarı yönlü güncellenmiştir. Emtia fiyatlarında son dönemdeki aşağı eğilimin enflasyon dinamiklerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Üretim kapasitesi risk altında olan Avrupa ülkeleri için tahmin güncellemeleri daha belirginleşti.

Türkiye ekonomisinde son sekiz çeyrekteki büyüme diğer dönemlerin üzerinde gerçekleşmiştir. Öncü veriler Türkiye ekonomisinde üçüncü çeyrekte büyümede sınırlı yavaşlamaya işaret ediyor.

Refah kazanımları ve verimliliği daha iyi yansıtan satın alma gücü paritesine göre kişi başına düşen GSYH’ye bakıldığında Türkiye pandemi sonrasında yüksek gelir grubu ülkelerden daha hızlı büyümüş ve üst orta gelirli ülkelerden olumlu yönde ayrışmıştır.

Hedefli kredi politikalarımızın odak alanlarından ve potansiyel büyümenin sürükleyicilerinden olan makine-teçhizat yatırımları son dönemde güçlü bir yükseliş eğiliminde olup 2019 yılının son çeyreğinden bu yana kesintisiz olarak artmaktadır. Temmuz başından bu yana öncü göstergeler büyümede sınırlı bir yavaşlamaya işaret etmektedir.

"İŞSİZ SAYISINDAKİ AZALIŞ DAHA BELİRGİN HALE GELMİŞTİR"

İşgücüne katılım artışı sürerken, işsiz sayısındaki azalış daha belirgin hale gelmiştir. İşgücüne katılım ve istihdam göstergelerinin pandemi öncesi seviyelerine çıkması işgücü piyasasının sağlıklı işlemesi açısından önem arz etmektedir.

İstihdam edilen kişi sayısı 2020 yılı birinci çeyreğinden bu yana toplamda 4,1 milyon kişi artmıştır. İstihdamdaki artış benzer ülkelere kıyasla yüksektir. Yapısal dönüşümün cari denge üzerindeki yansımalarını izliyoruz.

"ÇEKİRDEK ENFLASYON SON YILLARDA BİR MİKTAR GERİLEDİ"

Ağustos ayı itibarıyla, yatırım ve ihracat kredilerinin toplam ticari krediler içerisindeki payı yüzde 28’i aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Çekirdek enflasyon son yıllarda bir miktar geriledi. Üretici fiyatlarında artış eğilimi son 3 aylık dönemde zayıfladı. Üçüncü çeyrekte talep koşullarında daha ılımlı bir seyir izleniyor. KOBİ'ler 558 milyar TL kredi kullanımı gerçekleştirmiştir.

2022 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ BELLİ OLDU

TCMB'nin 2022 için ortalama Brent petrol fiyatı beklentisi 100,5 dolar oldu. 2022 ortalama ham petrol fiyat tahmini 99,6 dolardan 100,5 dolara çıktı.

TCMB'nin 2022 için enflasyon beklentisi yüzde 65,2 oldu. 2023 beklentisi yüzde 19,2'den yüzde 22,3'e çıkarıldı. 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 71,3'ten yüzde 75'e yükseldi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...