Tgrt Haber

Kıdem tazminatına taksit yapılır mı? Konunun uzmanı tek tek anlattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Kasım 2022 17:00 - Güncelleme : 26 Kasım 2022 17:56

EYT düzenlemesi ile beraber ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. EYT çalışanları etkilediği kadar işvereni de etkileyecek. Kıdem tazminatında taksit yapılır mı? sorusu işverenlerce araştırılıyor. Diğer yandan çalışanlarının büyük bir bölümü EYT’li olacak olan işverenler çareyi bankalara seslenmekte buldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman konuyu tüm detayları ile açıkladı.

Kıdem tazminatı​ sorunu EYT​ düzenlemesinin gündeme gelmesinden bu yana tartışılıyor. Uzun yılladır sorunlarına çözüm arayışında olan EYT’liler emekli olacakları günü beklerken, bu durum işveren​ açısından sıkıntılı bir sürece neden olabilir. Özellikle küçük işletmelerde birden fazla kişinin emekli olarak ayrılması hem kalifiye insan gücü hem de sermaye kaybına neden olacak. 

İŞVERENİN İŞÇİ İLE ANLAŞMASI GEREK

Öte yandan kısa süre önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin​, "Askerlik, doğum borçlanması ve yıpranma sigorta başlangıcını öne çekmez. EYT’li emekliyi çalıştırana destek primi verilecek. İşveren​ işçisiyle anlaşırsa tazminatı taksitlendirebilir" sözleri ile konuya açıklık getirdi.

5 PUAN FORMÜLÜ GÜNDEMDE

Açıklamalarında 5 puan formülünden bahseden Bakan Bilgin, emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT​ düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istediğini belirti. Bakan Bilgin, sorunun çözümüne işaret ederek, "İşveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT​'li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

İşte Duman’ın kıdem tazminatı​ hakkındaki açıklamaları: 

KIDEM TAZMİNATI​ TAKSİTLENDİRİLEBİLİR Mİ?

Konu hakkında Habertürk ekranlarında açıklama yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, İşçi ile iş veren mutabakat sağlayarak kıdem tazminatı​ süreye yayabilir. Arzu ederse burada taksitlendirme yapar, arzu ederse işverene biraz zaman oluşturur” sözlerini kullandı. 

“İŞVEREN İŞÇİ POTANSİYELİNİN YÜZDE 20’SİNİ KAYBEDEBİLİR”

“Burada bir işçinin işten ayrılması durumunda işverenin kıdem tazminatı​ yükümlülüğünü yerine getirecek tutarı mutlaka kenarda vardır. Ama aynı anda işçi potansiyelinin yüzde 20’sinin 25’inin birden ayrılması söz konusu olabilir. Çünkü, EYT’de kapsamından milyonlarca insan emekli olacak.

Diyelim 20,60,70 çalışanlı bir iş yerinde aynı anda 15 20 kişi emekliye ayrılacak. Ve emekliye çıkmanın birinci kuralı özellikle SSK bazlı emekliliklerde kesinlikle ve kesinlik istifa olması gerekir. İşten ayrılmadan emekli başvurusu kabul edilmiyor. Yani iş bağı bitiyor, emekli hakkı tanınıyor. Dilerse emekli olarak iş bağı yeniden kuruluyor. Dolayısıyla kişide emekliliğe bağlı olarak işten ayrılırken istifa ederse İş Kanunu’na göre kıdem tazminatını eksiksiz alabilir.”

“BANKALAR İŞVERENE FAİZSİZ KREDİ VERSİN”

“Kıdem tazminatı için işveren​ aynı anda yüzde 35 yüzde 20 oranında personelin emekli olması halinde toplu bir ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bu da sermayenin bölünmesi anlamına gelebilir. Burada işverenin konu ile alakalı TOBB olsun ya da diğer sendikalarla Çalışma Bakanlığı’na iletmiş olduğu bazı talepler vardı. Bunlardan biri şunu söylüyordu:

İşverene banka kurumları bu geçiş sürecinde faizsiz kredi kolaylığı sağlasın. Bu faizsiz kredi kolaylığından işverenler kıdem tazminatlarını ödesin sonra düzenli taksitler halinde bankalara ödesin. Böylece işçi anında kıdem tazminatını alabilsin. Bununla ilgili gelişmeler bekleniyor."

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...