Tgrt Haber

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı: Tadı ve uzun süreli tazeliğiyle rakiplerini solluyor

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Ağustos 2023 09:00 - Güncelleme : 27 Ağustos 2023 09:43

Deseni, kokusu, tadı ve uzun süre tazeliğini korumasıyla nam yapan Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı. Son yıllarda üretimi düşen kavunun, önümüzdeki yıllarda yeniden ihracata yönelmesi bekleniyor.

Her yörenin kavunu kendine has özellikleriyle öne çıkıyor. Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetişen ve adını buradan alan Kırkağaç kavununda da hasat​ mevsimi başladı. Her yıl 15 Ağustos’ta yapılan ilk hasat, bu yıl olumsuz mevsimsel şartlarının etkisi ve ekim gününün gecikmesi sebebiyle Ağustos ayının sonuna sarktı. 

18 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Kırkağaç kavununun ilk hasadını, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı yaptı. Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri projeyle 2008 yılında "Coğrafi İşaretleme" alarak patentli ve etiketli satımına başlanan Kırkağaç kavununda bu yıl 18 bin ton civarında rekolte beklediklerini aktaran Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, bin dekar civarlarında ekim yapıldığını ifade etti. 

Adıyla nam yapan Kırkağaç kavununda hasat mevsimi başladı.

“KAVUNUMUZ DESTEKLENSİN”

Rekoltede yarı yarıya bir düşüş olmasına rağmen hibrit tohum kullanmadıklarını, üreticilere organik ürün sunmak için ata tohumunu tercih ettiklerini anlatan Özarı, daha önceki yıllara oranla bu yıl Kırkağaç kavununda ekimin azaldığını vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kavunun desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Özarı, bu yıl Kırkağaç kavununa farklı çeşitler eklediklerini ifade ederek, özellikle dilim kavunun çok sevildiğini söyledi. 

İHRACATA HAZIRLANIYOR

“İlçemizde geçmiş yıllarda 7-8 bin dekar ekilişimiz vardı ama maalesef bu yıl Kırkağaç’ta kavun ekilişimizde düşüş yaşadık” diyen Özarı, “Bu yıl ekilişlerimiz biraz gecikti. Sebebi de bahar yağmurlarının sık olması ondan dolayı ekilişimiz gecikince hasatta gecikti. 3 bin ton Kırkağaç kavununu, 15 bin ton da dilimli kavunumuzu piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Kırkağaç kavunumuz tescilli bir kavundur. Kırkağaç kavununu önümüzdeki yıllarda pazara sürmeyi hedefliyoruz. Kavunumuz daha çok iç piyasada tüketiliyor. Önceki yıllarda her ne kadar ihracata kavunumuz gitmişse de son birkaç yıldan beri genellikle iç tüketime yönelik satışlarımız oluyor" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...