Tgrt Haber

KKM'de yeni düzenleme: TCMB'den bankalara prim talimatı geldi

01 Haziran 2023 13:00 - Güncelleme : 01 Haziran 2023 17:03
KKM'de yeni düzenleme: TCMB'den bankalara prim talimatı geldi

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat ilgili yeni bir adım attı. 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek.

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat​ uygulaması için yeni bir adım attı. TCMB’nın bankalara gönderilen yazıda, kur korumalı mevduat hesaplarına önden prim ödemesi yapılmaması istendi.

ÖDEMELER TL İLE YAPILACAK

Yazıda, 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplara kur farkı üzerine ek menfaat veya getiri adı altında yapılacak ilave her türlü ek ödemenin vade sonunda bankalar tarafından yapılacak faiz​ hesaplamasına dahil edilmesi ve TCMB​'ye bildirilmesi istendi. TCMB tarafından yapılacak kur farkı ödemelerinin faiz ve ek menfaat veya getiri toplamın üzerinden yapılması gerektiği belirtilen yazıda, "Bu tarihten itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplarda ek menfaat ve getirinin Türk lirası cinsinden verilmesi ve söz konusu ek menfaat veya getirilerin vade sonunda ödenmesi (peşin ödeme yapılmaması) hususlarında bilgileriniz ve gereğini rica ederiz." ifadeleri yer aldı.

TOPLAM TUTAR 2 TRİLYON LİRAYI AŞTI 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, KKM​'deki toplam tutar 2,4 trilyon liraya çıktı. Kur korumalı mevduat dolar cinsinden ise 121 milyar doları aştı. Faiz üst sınırının kaldırılmasından bu yana KKM hesaplarına giriş hızlandı. Son 7 haftada KKM'deki artış 32,6 milyar dolar olarak kaydedildi. KKM uygulaması Aralık 2021'de dolardaki hızlı yükseliş sonrası döviz piyasasının dengelenmesi için devreye sokulmuştu.

KUR KORUMALI MEVDUAT REKOR ÜZERİNE REKOR KIRIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 2 Haziran ile biten haftaya ilişkin bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 398,2 milyar TL'den 2 trilyon 498,7 milyar TL'ye çıktı.  Aynı haftada krediler 9 trilyon 64,1 milyar TL'den 9 trilyon 128,9 milyar TL'ye yükseldi, mevduat 10 trilyon 365,4 milyar TL'den 10 trilyon 299,1 milyar TL'ye indi. Tüketici kredileri 1 trilyon 358 milyar TL'den 1 trilyon 368,9 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları 670,3 milyar TL'den 699,4 milyar TL'ye çıktı. Takipteki alacaklar 168,5 milyar TL'den 168,3 milyar TL'ye indi.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...