Tgrt Haber

KKM'ye altın ve döviz dopingi: Dönüşüm hesaplarında prim yarışı hızlandı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
25 May 2023 10:15 - Güncelleme : 25 May 2023 10:32
KKM'ye altın ve döviz dopingi: Dönüşüm hesaplarında prim yarışı hızlandı

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının toplam hacmi 120 milyar doları geçerken yatırımcının ilgisi artarak devam ediyor. Bankalar KKM hesaplarının cazibesini artırmak için primleri de yükseltiyorlar. Buna göre, altın ve döviz dönüşümlü KKM hesaplarında primler yüzde 5’lere ulaştı.

Bankacılık sektörü seçim atmosferinde son zamanların en hareketli günlerini yaşıyor. Aralık 2022’de hayata geçirilen KKM​ hesapları 120 milyar doları geçmiş durumda. Bankalar KKM’de müşterinin mevduatına göre faiz​ de ve primde yarışa girdi. Bir yandan da kredi tarafında da avantajlı ürünlerle müşteri yarışı başladı.

ALTIN VE DÖVİZDE PRİMLER YÜZDE 5’İ GEÇTİ

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, liralaşma stratejisi kapsamında KKM hesaplarının özendirilmesi çabasında bugün gelinen noktayı anlatan iş dünyası kaynaklarından elde ettiğimiz bilgilere göre altın ve döviz dönüşümlü KKM hesaplarında primler yüzde 5’lere ulaşmış durumda. Örneklendirmek gerekirse 1,5 milyon TL değerindeki altın hesabının KKM’ye dönüştürülmesi karşılığında banka müşterinin hesabına 75 bin TL nakit prim​ yatırıyor.

KKM SONRASI DÖVİZE YÖNELİM AZALDI

Bunun dışında yüzde 40’lara yakın faiz oranları da müşterilere sunuluyor. KKM’nin devreye alındığı hafta yani 24 Aralık 2021 haftasında 238,9 milyar dolar olan Döviz Tevdiat Hesaplarının (DTH) büyüklüğü 12 Mayıs 2023 haftasında 185,6 milyar dolara geriledi.

Faiz indirimleri öncesindeki son iki yıllık süreçte yabancı mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı %50-55 aralığında seyrediyordu. Faiz indirimleri ile birlikte insanların hızla dövize yönelmesi, bu payı %65’e kadar yükseltti. KKM’nin uygulanmaya başlaması ile birlikte bu pay hızla azaldı ve 2023 Mart ayı itibariyle bu pay %42’ye geriledi.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...