Tgrt Haber

KKM'ye vedada yeni yol haritası: Piyasasının yönünü mevduat faizleri belirleyecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Ağustos 2023 12:22 - Güncelleme : 21 Ağustos 2023 12:54

Yatırımcının dövize yönelmesini önlemek adına 20 Aralık 2021 tarihinde başlatılan Kur Korumalı Mevduat 3,3 trilyon TL’ye ulaşmış durumda. Rasyonel politikalara geçiş ve sadeleşme sürecine yönelik olarak atılan adımlar çerçevesinde Merkez Bankası vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirdi. Doç. Dr. Filiz Eryılmaz alınan kararın ardından mevduat faizlerinin çıkacağı seviyenin yatırımcı tercihlerini belirleyeceğini ifade etti.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının bütçeye yükü sık sık gündeme gelirken ekonomi yönetiminin dünya ile uyumlu politikalar benimsemesi para politikaları ve KKM​ hesaplarına yönelik yeni adımları destekledi. Merkez Bankası’nın menkul kıymet tesisi uygulamasında yaptığı değişiklik yatırımcıyı TL mevduatlarına yönlendirme amacı taşıyor. TGRT Haber ekranlarında konuya dair çarpıcı değerlendirmeler yapan Doç.Dr. Filiz Eryılmaz “Bu kararın piyasalardaki en büyük etkisi mevduat faizlerinin artması olacak” dedi.

KKM REKOR KIRARKEN, TL MEVDUAT FAİZLERİ GERİLEDİ

Uygulamaya konulduğu gündem bu yana rekor üzerine rekor kıran KKM, 11 Ağustos haftası itibariyle 3,35 trilyon TL'ye yükseldi. Dolar cinsinden büyüklük ise 124,3 milyar dolar olarak kaydedildi.  Öte yandan TL mevduat faiz oranları​, geçtiğimiz haftalarda gerileme kaydetti. Merkez Bankası’nın verilerine göre, 1-3 ay vadeli TL mevduat faizleri 23 Haziran haftasında son 20 yılın zirvesine ulaşarak yüzde 41,98 oldu. 23 Haziran itibarıyla başlayan düşüş trendi nedeniyle mevduat faizleri ağustosta yüzde 27,77 seviyesine geriledi.

Konuya dair açıklama yapan Eryılmaz şunları kaydetti:

KKM’DEN ÇIKIŞ KOLAY OLMAYACAK

Aslında bu beklenen bir adımdı. Yani 3,3 trilyon TL’ye ulaşan 125 milyar dolara ulaşan bir KKM var. Yeni ekonomi yönetimi artık rasyonel politikalar uyguluyor. Dolayısıyla daha rasyonel ve daha normalleştiğimiz bir ortamda geçici olarak aslında devreye alınan KKM aracından artık kurtuluyor olmamız gerekiyor. Tabii burada kurtulmak çok kolay olmayacak. Çünkü bu aracın ortaya çıkma nedeni aslında döviz talebini engelleyip kurun yukarı gitmesinin önüne geçmek. Şimdi öyle bir çıkış stratejisi ortaya çıkarmalıyız ki bu kademeli olmalı, ani olmamalı, hem de buradan çıkacak vatandaşın kurlara dövize yönelmiyor olması lazım. 

AMAÇ YATIRIMCIYI KUR KORUMASIZ MEVDUTA GEÇİRMEK

Bunun yapmak için bir yol haritası belirlemeniz gerekiyor. Bu gelen düzenlemeye ilk yol haritası diyebiliriz. Bu yol haritasıyla toplam KKM’nin yaklaşık yüzde 18,5 610 milyar TL’sinin eritilmesi yani KKM’deki yatırımcıyı düz kur korumasız mevduata geçirmek. 

Bankalara diyorlar ki size bir hedef koyuyoruz bir görev veriyoruz. Eğer bu görevi yaparsanız cezaya tabii olmayacaksınız. Bu görev nedir ? Kur Korumalı Mevduatlardaki vatandaşı düz TL mevduata geçirmek. Peki bankalar bu süreçte ne yapacak? Burada bir dönüşüm hedefi var. Yani TL’den dönüşümde yüzde 50’sini döviz dönüşümlüden yüzde 5’ini geçirmek zorunda. Geçiremezse uzun vadeli devlet tahvili tutmak zorunda. Bu da aslında bankalar için bir ceza. Çünkü bu tahvillerin faizleri çok düşük. 

EN BÜYÜK ETKİ MEVDUAT FAİZLERİNDE GÖRÜLECEK

Bankalar bu cezalara tabii olmamak için mevduat faizlerini artıracak. Bu kararın piyasalardaki en büyük etkisi mevduat faizlerinin artması olacak. Faizler yaklaşık yüzde 25-30 arasındaydı. Mevduat faizlerinin bu kararla beraber yüzde 45’lere kadar yükselmesi bekleniyor. Kur Korumalı yatırımcı düz TL mevduata geçer mi? Yoksa dövize mi yönelir? Konuta mı yönelir? Bu sorunun cevabını mevduat faizlerinin nereye kadar yükseleceği verecek.

KKM'ye vedada yeni yol haritası: Piyasasının yönünü mevduat faizleri belirleyecek

MEVDUAT FAİZLERİNİN YÜZDE 40-45 ARASINDA DENGELENMESİ BEKLENİYOR

Eğer cazip bir mevduat faizi oluşmazsa yani bankalar yeterince yükseltmezse ağırlıklı olarak yatırımcı altın ve dolara yönelebilir ya da borsaya yönelebilir. İlk etapta bunu takip edeceğiz mevduat faizleri ikna edici olacak mı? Piyasalar mevduat faizlerinin yüzde 40-45 arasında dengelenmesini bekliyor. Yüzde 40’ın altına düşmemesi gerekir. 
Bu oran riskli varlıklar adına yeterince cazip olabilir. KKM’deki yatırımcı dövize yönelimi daha yatkın olan yatırımcı. Bu yönelimdeki yatırımcı için yeterli olacak mı bunu takip edeceğiz.  

Bu kur korumalı bitiyor değil, bitmesi için bir adım diyelim. KKM şu an için aynen devam ediyor. Bu hafta mevduat faizlerinde çok güçlü artışlar göreceğiz. Şöyle bir risk var. Faizlerde beklenen artış olmaması halinde vatandaş yeniden dövize kayabilir. Merkez Bankası​ bankalara diyor ki elinizdeki altın ve döviz mevduatın daha yüksek orandan zorunlu karşılıklarla bende tutacaksınız. Bunu merkez bankası dövize yönelimlerin güçlü olması halinde hem artacak kuru daha iyi dengeleme adına hem de piyasadaki döviz ve altın arzını çekme adına ikinci bir adım geliyor. Konuyla ilgili yeni adımlar gelecektir.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...