Tgrt Haber

Kök maaşa sıfır zam tehlikesi! Emekli maaş zammına 4 gün kaldı, uzman isim sorunu çözecek formülü açıkladı

28 Haziran 2024 13:28 - Güncelleme : 28 Haziran 2024 14:58
Kök maaşa sıfır zam tehlikesi! Emekli maaş zammına 4 gün kaldı, uzman isim sorunu çözecek formülü açıkladı

Milyonlarca emekli kök maaş sorunu yüzünden sıfır maaş tehlikesiyle ile karşı karşıya. Yaklaşık 3,7 milyon emekli temmuz ayında 6 aylık enflasyon farkının açıklanması sonrası hesaplarında yeniden aynı maaşı görebilir. Uzman isim kök aylıklarla ilgili formülü açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Temmuz’da 6 aylık enflasyon farkının açıklamasının ardından SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisinin Ocak 2025’e kadar alacağı maaş belli olacak. Ancak, 10 bin TL’nin altında maaş alan 3,7 milyon emekli çok az ya da hiç zam alamayacak. Doç. Dr. Okan Güray Bülbül konunun tüm detaylarını açıkladı.

REFAH PAYINA KAPILARI KAPATTI

Altı aylık enflasyon farkı temmuz ayı itibariyle belli olacak.  SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuz ve ocak ayında olmak üzere yılda iki kere zam alıyor. Milyonların merakla beklediği rakam 5 gün sonra açıklanacak. Uzmanların hesaplamalarına göre 5 aylık enflasyon farkı 22,72 oldu.

Kök maaşa sıfır zam tehlikesi! Emekli maaş zammına 4 gün kaldı, uzman isim sorunu çözecek formülü açıkladı - 1. Resim

Tahminlere göre haziran ayı TÜFE rakamının açıklanması sonrası zam oranı yüzde 25-27 bandında değişecek.  Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zam ve refah payına kapıları kapattı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN BEKLENTİ BELLİ OLDU

CNBC-e yayınına katılan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray emekliye yapılacak zam sonrası yaklaşık 3,7 milyon emeklinin kök aylık nedeniyle zam alamaması ya da düşük zam alma riski olduğuna dikkat çekti. Kulislerde en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılabileceği belirtiliyor.

Kök maaşa sıfır zam tehlikesi! Emekli maaş zammına 4 gün kaldı, uzman isim sorunu çözecek formülü açıkladı - 2. Resim

MİLYONLAR SIFIR MAAŞ ALABİLİR

Kök maaşı 7 bin 500 lira olan bir emekliye yüzde 26 zam gelmesi durumunda, kişinin kök aylığı 9 bin 450 liraya çıkıyor. 378 TL'lik ek ödeme de eklendiğinde emeklinin maaşı 9 bin 828 TL'de kalıyor. Bu da 6 ay boyunca emeklinin 10 bin TL maaş almaya devam edeceğini gösteriyor.

Bülbül konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Öncelikle 10 bin TL altında aylık alanların seyyanen 10 bine tamamlanması gerekiyor. Sorunu kökten çözmek adına sonrasında enflasyon oranında zam getirilmesi daha doğru olacaktır. Böylece zam alamama ihtimali ortadan kalkar."

Bülbül, uzun vadede emekli aylık bağlama oranının artırılmasının ve 2000 sonrasına intibak getirilmesinin sorunları ortadan kaldıracağına dikkat çekti.

Kaynak: CNBC-e
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kadir28 Haziran 2024 15:32

Bir maaşı 3 kişiye paylaştırdılar.Emeklimiyiz sosyal yardım mı alıyoruz çözemedim.

Sonraki Haber Yükleniyor...