Kriz endişesi dev banka JPMorgan'ı da harekete geçirdi! Bir anda altına geçti
ABD'de 'borç tavan krizi'ne yönelik endişeler piyasaları tedirgin etti. Kriz havası bankalara da sıçradı. İlk kez ülkenin en büyük bankalarından biri, JPMorgan, hisse ve tahvil portföyünü altına çevirdi. Banka ne kadar altın aldığını açıklamadı.
ABD Başkanı Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği borç tavanının yükseltilmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması küresel ekonomileri de etkiledi. Ülkeler borç ya da resesyon ihtimaline temkinli tavır alırken piyasaları sarsan açıklama JPMorgan Chase Bank Stratejisti Marko Kolanovic'den geldi.
ABD'nin önde gelen bankalarında JPMorgan, güvenli limana yanaştı, hisse senedi ve özel sektör tahvillerini altına çevirdi.
NAKİT DAĞILIMI YÜZDE 2 ARTTI
JPMorgan Stratejisti Marko Kolanovic, konuya dair yaptığı açıklamada Fed’in faiz patikası nedeniyle hisse senedi ve tahvil piyasaları arasında yaşanan kopukluk, artan resesyon riski ve temelsiz değerlemeler nedeniyle bankanın hisse senedi ve özel sektör tahvillerini nakit lehine azalttığını ifade etti.
Banka, hem hisse senetleri ve hem de şirket tahvillerinin ağırlığını yüzde 1 oranında azaltırken, nakit dağılımını ise yüzde 2 artırdı.
FAİZ İNDİRİMLERİ RİSKTEN KAÇIŞ HAREKETİ OLACAK
Kolanovic, banka müşterilerine geçtiği bilgi notunda, borç tavanı çıkmazına ek olarak, hisse senetlerinin, resesyon riskleri, normalin üstünde değerlemeler ve yüksek faizler nedeniyle zayıf risk-ödül oranına sahip olduğuna dikkat çekti.
Stratejist, konuyla ilgili paylaşımında, “Fed’in bu yıl indirim yapmasını bekleyen tahvil piyasaları ve bu olası faiz indirimlerini risk almak için olumlu olarak yorumlayan hisse senedi piyasaları ile Fed’in şahin söylemleri arasındaki ayrışma varlığını sürdürüyor.
Faiz indirimleri büyük olasılıkla riskten kaçış hareketinden kaynaklanacağından bu fark büyük olasılıkla hisse senetleri pahasına kapanacak ve faizlerin yüksek kalmaya devam etmesi durumunda ise bu durum ekonomik aktivite ve şirketlerin karşılaştırmalı değerlemeleri üzerinde baskı kuracaktır” ifadelerini kullandı.
ENERJİDEN ALTINA GEÇİŞ
Banka ayrıca Çin’deki resesyon riskini ve yavaşlayan büyümeyi gerekçe göstererek enerji emtialarında da karar değişikliğine giderek son satış dalgası ve borç tavanı tartışmaları sonrası altına geçiş yaptığını duyurdu.
Kolanovic müşterilere borç tavanı iyimserliğini azaltmaları tavsiyesinde de bulunurken, hisse senetlerinin direnç noktalarını aşmakta zorlandığına vurgu yaptı. Ancak JPMorgan, Kolanovic’in daha önce paylaştığı model portföy dağılımına göre, son dört ayın üçünde de zarar etti.