Tgrt Haber

Kurlarda çifte rekor: Hem Dolar hem Euro kritik seviyeleri zorluyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Tradingeconomics
05 Ekim 2023 10:52 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 11:10
Kurlarda çifte rekor: Hem Dolar hem Euro kritik seviyeleri zorluyor

Küresel piyasalarda güçlü dolar rüzgârı esmeye devam ederken yurt içinde kurlarda pozitif seyir devam ediyor. Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri piyasaların geleceğini belirleyecek. Dolar/TL ve Euro/TL yeni rekor seviyeleri test ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri kapanmanın eşiğinden dönerken piyasalarda kısa süreli rahatlama gözlendi. Ancak tahvil faizlerindeki süratli artış özellikle değerli metaller üzerinde baskıya artırdı. Fed​ ve Euro​ Bölgesi’nden gelen faiz açıklamaları küresel para piyasalarına yön verdi. Merkez Bankası KKM’den çıkış adımlarını hızlandırırken dolar ve Euro kuru rekor kırdı. 

TAHVİL FAİZLERİ PİYASALARI ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Dolar endeksi hafta içi 107 seviyelerine yükselmesinin ardından 106 seviyelerine geri döndü. Diğer yandan ABD 30 yıllık tahvil faizleri 16 yılın en yükseğine çıktı. Uzun zamandır düşüş trendinde olan ABD’nin 2, 5, 10, 20 ve 30 yıllık tahvillerinin getirileri, faizler yükseltildikten sonra yükseliş trendine geçti. 

ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMI ARTTI

Öte yandan ABD'de özel sektör istihdamı eylülde beklentilerin çok altında artış gösterdi. Eylül ayında özel istihdam 89 bin arttı. İstihdamdaki artışın 135 bin olması bekleniyordu. İstihdam küçük ölçekli işletmelerde 95 bin kişi, orta ölçekli işletmelerde 72 bin kişi artarken, büyük ölçekli işletmelerde 83 bin kişi azaldı. Söz konusu dönemde istihdam artışının 81 bini hizmet, 8 bini ise üretim sektöründe gerçekleşti.

Kurlarda çifte rekor: Hem Dolar hem Euro kritik seviyeleri zorluyor

DÖVİZ KURLARINDA POZİTİF SEYİR

Yaşanan gelişmelerle beraber kurlarda yukarı yönlü seyir ve yeni rekor seviyeler test ediliyor. Dolar/TL kuru hafta başından bu yana her gün kırdığı rekorlara yenisini ekleyerek 27,56 TL’ye yükseldi. Euro/TL ise son bir ayın en yüksek seviyelerine çıkarak 29, 04 TL oldu. 

EURO DOLAR PARİTESİ 1.051 SEVİYESİNDE

Euro küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin açıklamaları ve ABD işgücü piyasası verilerine bağlı olarak Kasım 2022'den bu yana en zayıf seviyeye yaklaştı. 1,05 dolar seviyesinin altında işlem görüyor.  Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Mario Centeno, blok genelinde enflasyonun gerilediğini öne sürerek merkez bankasının faiz artırım döngüsünün muhtemelen sona erdiğini belirtti. ABD'ye bakıldığında, veriler ağustos ayında iş açılışlarında beklenmedik bir artışın yanı sıra Eylül ayında özel istihdamda son iki buçuk yılın en küçük artışını ortaya çıkardı.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, Tradingeconomics
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...