Tgrt Haber

TCMB'den bankalara talimat: Döviz alım limiti aşağı çekildi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
18 May 2023 11:13 - Güncelleme : 18 May 2023 11:22
TCMB'den bankalara talimat: Döviz alım limiti aşağı çekildi

Merkez Bankası döviz talebini azaltmaya yönelik adımlarına devam ediyor. Geçtiğimiz gün yüzde 10 oranında TL dönüşümünü sağlayamayan bankalara, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edileceği duyuruldu. Yeni alınan karara göre bankaların günlük döviz alım limiti yüzde 25 azaltıldı.

Merkez Bankası​ liralaşma hamlelerine ve döviz talebini azaltmaya yönelik adımlarına devam ediyor. Merkez Bankası'ndan sözlü talimatla bankalara bildirilen karara göre bankaların günlük döviz alım limiti düşürüldü.

DÖVİZ TALEBİ ARTTI

Bunun yanı sıra bankalardan firmaların acil olmayan döviz talebinin  TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi işlemlerine yönlendirilmesi istendi. Kur korumalı mevduat hesaplarında vade sonunun gelmesi itibarıyla döviz talebi arttı. Merkez Bankası'nın adımları, bu talebi durdurma çabası olarak değerlendiriliyor.

DÖVİZE YÖNELİK ADIMLAR ATILMAYA DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası seçim öncesinde kurumsal döviz satışını kısıtlayan kararlar almıştı. Hafta başından itibaren de bazı adımlar atmış; menkul kıymet tesisi​ uygulamasında değişiklikler olmuştu. Dövizden TL'ye ek dönüşüm yükümlülüğü gerçek kişiler için yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştı. 28 Temmuz sonrası bu oran yüzde 30'a yükselecek.

KREDİ KARTIYLA ALTIN ALIMI KARARI

Öte yandan Merkez Bankası belli bir limitin üzerindeki kişisel kredi kartlarıyla yapılan nakit avans ve kuyum alıverişlerinde değişikliğe gitti. Buna göre, bu harcamaların yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...