Tgrt Haber

Meclis yarın açılıyor, borç yapılandırma paketi masada! Depremzedelere özel maddeler eklenecek

27 Şubat 2023 16:03 - Güncelleme : 27 Şubat 2023 16:42
Meclis yarın açılıyor, borç yapılandırma paketi masada! Depremzedelere özel maddeler eklenecek

Vergi ve sigorta primi başta olmak üzere borçların yapılandırılmasına yönelik paket Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yarın açılması ile görüşülecek. Düzenleme kapsamında depremzedelerin “veraset ve intikal” vergilerinden muaf tutulacağı öğrenildi. Yapılandırma başvuru süresi ise mücbir sebep ilan edilen deprem bölgesi için ise 31 Temmuz sonrasına kadar uzayacak.

Vergi​, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçları kapsayan yapılandırma paketi merakla bekleniyor. Depremler nedeni ile 3 haftadır kapalı olan Meclis yarın yeniden açıkacak. Meclis’in önünde EYT​ gibi milyonları yasalaşmasını beklediği önemli bir gündem maddesi var. Bununla beraber geniş bir yelpazeye sahip borç yapılandırma paketi de görüşülmeye başlanacak. Vergi ve sigorta primlerinin dahil edileceği yapılandırma paketi Belediyelere olan emlak vergisi borçları, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları da içine alacak. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Deprem​ bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için de yeni maddeler eklenmesi bekleniyor.

DEPREMZELERE İKİ KONUDA KOLAYLIK SAĞLANACAK

Depremzede vatandaşlar, “veraset ve intikal” vergilerinden muaf tutulacak. Bu maddeyle birlikte vatandaşlar, hayatını kaybeden yakınlarından kalan mirasla ilgili işlemlerde vergi ödemeyecek. 

ARAÇ MUAYENE SÜRELERİ UZAYACAK

Depremzedeler için araç muayene sürelerin de değişebilecek. Buna göre, Depremzede vatandaşlara araç muayenelerini yaptırmaları için 8 Mayıs 2023’e kadar yaptırabilecek. Alınan bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bu süreyi uzatma yetkisi verilecek.

50 BİN LİRALIK YARDIM VERGİ VE SİGORTADAN İSTİSNA EDİLECEK

Düzenleme eklenmesi beklenen bir başka madde ise işverenlerle ilgili olacak. Deprem bölgesindeki işverenlerin, çalışanlarına yapacağı maksimum 50 bin lira tutarlı nakdi yardımların, vergi ve sigorta priminden istisna tutulması sağlanacak. Borç yapılandırması için tanınacak süre 30 Nisan’dan 31 Mayıs 2023’e uzatılacak.

DÜZENLEMEDE MÜCBİR SEBEP DETAYI

Yapılandırma başvuru süresi, "mücbir sebep" ilan edilen deprem bölgesi için ise 31 Temmuz sonrasına kadar uzayacak. Yapılandırmada son başvuru tarihinin mayıs sonu olmasıyla, iş dünyasına sağlanan "matrah artırımı" imkanı 2022 yılını da kapsayacak.

 

Kaynak: NTV
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...