Tgrt Haber

Mehmet Şimşek'ten açıklama: 'Yük dar gelirliye değil kayıt dışılara yüklenecek'

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: tgrthaber.com
11 Temmuz 2024 14:06 - Güncelleme : 11 Temmuz 2024 14:29
Mehmet Şimşek'ten açıklama: 'Yük dar gelirliye değil kayıt dışılara yüklenecek'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Merkezi’nde "TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, 'Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız' dedi. Şimşek, büyüme patikası, rezervler ve enflasyon hedefine dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​, İstanbul Finans Merkezi’nde "TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı"nda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, net ihracat​ katkısının pozitife döndüğü, iç talep makul düzeyde devam ettiğini belirterek "Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız." dedi.

'En zoru geride kaldı' diyen Şimşek,  'Yük dar gelirliye değil kayıt dışılara yüklenecek' ifadesini kullandı.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN CARİ AÇIK​ HEDEFİ

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in öne çıkan açıklamaları şöyle;

"Önemli hedeflerden biri sürdürülebilir cari açık. Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız.

Programın en önemli hedeflerinden birisi sürdürülebilir büyümedir. Bugün net ihracat katkısının pozitife döndüğü, iç talep makul düzeyde devam etti. İyi bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız.

Kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Diğer bir konu mali disiplinin yeniden tesis edilmesi.

Deprem hariç açığın milli gelire oranı sadece yüzde 1,6. Depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bırakırsanız mali disiplinde bir sorun yok. Açığın kendisi bir itki oluşturuyor.

Enflasyonla mücadele açığı aşağı çektiğimiz takdirde Merkez Bankası'nın elini güçlendirmiş olacağız.

KKM'DEN ÇIKIŞLAR HIZLANACAK

Şimşek, rezervlerde 80 milyar dolarlık iyileşme olduğunu belirterek, şöyle devam etti;

"Uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Bankalarla swapı neredeyse kapattık

Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız, bu iyileşme bir yılda sağlandı.

KKM 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM'den çıkış çok daha hızlanacak.

Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır.

KUR RİSKİNİ AZALTTIK

Son 1 yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var.

Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı. Türkiye'nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun, önemli ölçüde ortadan kalktı.

Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmı vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL'ye geçişle açıklanır, üçte ikisinden fazlası bu.

Enflasyonda en zoru geride kaldı. Tutarlılığı olan güçlü bir program uyguluyoruz. Kur riskini azalttık, borçlanmanın vadesini artırıyoruz.

ENFLASYON HEDEFİ

Para politikası geciklemi bir şekilde dezenflasonu şekillendiriyor. Para politikasının inşası zaman alıyor. Enflasyon gelecek ay yüzde 60 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42'ye kadar toleransımız var.

Gelir dağılımındaki bozulmanın kalıcı şekilde geri çevrilmesinin en önemli yolu, enflasyonun kalıcı şekilde düşürülmesidir.

YÜK DAR GELİRLİYE BİNMEYECEK

Bu programın yükü herkes tarafından adil şekilde paylaşılmak zorunda. Tabii ki bunu dar gelirli yurttaşların üzerine yüklemeyeceğiz. Şu anda asgari ücretliler, asgari ücrete kadar '0' gelir vergisi ödüyor. Tercihlerimiz çok net."

MALİYE'DE BİR EKİP KURDUK

Amacımız kayıt dışıyla mücadeleyi amansız şekilde yürütmek. Aslında başardık. Eylem planı falan olmayacak.

Türkiye'deki bütün vergi mükellefleri yapay zeka ile denetlenip, ChatGPT benzeri şekilde raporlanıp mükelleflere gönderilmesinin altyapsını hazırlıyoruz.

Maliye'de bir ekip kurduk, kapasitemiz nedir ona bakacağız, duruma göre dışarıdan destek alacağız. Amacımız vergide adaleti sağlamak.

Kişi başına milli gelirde ilk defa Türkiye yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek. 1950'li yıllarda Türkiye orta gelirli ülkeler grubuna girdi. Bu gruptan çıkıp yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğiz. Sürdürülebilir yüksek büyüme hepimizin nihai amacı.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...