Tgrt Haber

Son dakika! Memur-Sen'den hükümetin memur zammı teklifi için ilk açıklama!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
17 Ağustos 2023 14:41 - Güncelleme : 17 Ağustos 2023 16:16
Son dakika! Memur-Sen'den hükümetin memur zammı teklifi için ilk açıklama!

Son dakika! Memur ve memur emeklileri için hükümetin ikinci zam teklifi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildiğini ifade etti. Konu hakkında açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın "Teklifler yeniden gözden geçirilmeli" dedi.

Son dakika haberi: Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal hakların belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri hız kesmeden devam ediyor. Hükümet yetkileri ve memur tarafının üçüncü kez bir  araya geldiği toplantıda Bakanlık’tan 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5  teklifi geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın “Yeni teklif kamu çalışanlarının tekliflerinin anlaşılmadığını ortaya koyuyor. Teklifler yeniden gözden geçirilmeli" diyerek tepki gösterdi.

MEMUR İÇİN İKİNCİ ZAM TEKLİFİ BELLİ OLDU

Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde süreç devam ediyor. Hükümet, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış teklif etti.
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sürecin bugün bitmediğini hatırlatarak şunları söyledi: 

"Kamu İşveren Heyeti olarak, 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda, kamu personelimize yüzde 43'ü bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır. 

Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin bugün bitmediğini ve devam edeceğini de tekrardan hatırlatmak isterim. Bu toplu görüşme sürecinin kamu personelimizin menfaatlerine uygun bir sonuçla nihayete erdirileceğine inanıyorum. Devlet memurlarımızın hak ettikleri refah seviyesine ulaşmaları için hükümet olarak çaba sarf etmeye devam edeceğimizi de belirtmek isterim. Teklifimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

MEMUR-SEN'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Görüşmelerin başlamasının ardından kira yardımı ve refah payı gibi talepleri açıklayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın teklife ilişkin olarak "Teklifler yeniden gözden geçirilmeli, Yeni teklif kamu çalışanlarının tekliflerinin anlaşılmadığını ortaya koyuyor" dedi. Memur-Sen 2024 yılında zammın 3'er aylık dönemde yapılmasını isterken önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 yılı için ise yüzde 40 zam istedi. Böylece Memur-Sen'in 2 yıllık zam talebi yüzde 110 oldu.

REFAH PAYI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ

2024 ve 2025 yılları için görüşmelerde refah payını masaya taşıdıklarını aktaran Yalçın, “Bu masada refah payı görmezden gelinmemeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim beyannamesinde 2023-2024 yıllarını kastederek, büyüme oranlarını dikkate alarak kamu görevlilerine refah payı vereceğiz vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor. Biz masada refah payı istedik, iki dönem içinde. Onun için masada refah payı ile ilgili kısım yok. Kiralar ilgili herhangi bir cümle yok. 8 bin 077 liranın emeklilerin durumuna ilişkin henüz masada bir cümle yok” diye konuştu.

MASA ÇÖZÜM KAPASİTESİNİ ARTIRMALI

Görüşmelere devam edileceğini ve kamu görevlilerinin beklentilerinin bu görüşmelere bağlı olduğunu belirten Yalçın, “Biz şu anı konuşmuyoruz, 2024-2025 yıllarının toplu sözleşmesini yapıyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte kamu görevlilerinin, memurların ve memur emeklilerinin mağdur olmaması açısından bu masa çözüm kapasitesini artırmalı. Bunun yolu da Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ve Kamu İş Veren Heyetinden geçiyor” dedi.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nin bir sonraki toplantısında Memur-Sen tarafından verilen tekliflerin kabul edilmediği takdirde nasıl bir yol izleyeceği sorusuna Yalçın, “Biz sendikayız, bir sendika nasıl adım atarsa öyle adım atacağız. Biz burada iyi niyetle masadayız. Çözüm için zorluyoruz. Umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik, Biz söyleyeceğimizi söyledik” ifadelerini kullandı.

Memur-Sen'in diğer talepleri şu şekilde: 

•    Verilen sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için öncelikle maaşlarda 1.650 TL artış istiyoruz.
•    Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine;
2024 yılı için 3'er aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil toplamda %70,
2025 yılı için 6'şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil toplamda %40 artış istiyoruz.
•    Toplu Sözleşme ikramiyesinin artırımlı ve aylık olarak ödenmesini istiyoruz.
•    1. Dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin Ek Göstergelerinin 3600 olmasını istiyoruz.
•    Kamu görevlilerine aylık 7.650 TL Kira Yardımı yapılmasını istiyoruz.
•    Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak GİH'e geçirilmesini istiyoruz.
•    Ramazan ve Kurban Bayramlarında, ayrı ayrı 4.850 TL Dini Bayram ikramiyesi istiyoruz.
•    Aile Yardımı olarak; eş yardımının 2.000 TL, çocuk yardımın 500 TL olmasını istiyoruz.
•    Gelir Vergisinin %15'e sabitlenmesini istiyoruz.

Son dakika! Memur-Sen'den hükümetin memur zammı teklifi için ilk açıklama!
•    Mühendis, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, şef vb. ünvanlı personelin özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler dahil mali haklarının yeniden belirlenmesini istiyoruz.
•    Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ödül verilmesini ve tazminatlarının 2025 yılı sonuna kadar ödenmesini istiyoruz.
•    Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının üç yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılmasını istiyoruz.
•    Kıdem aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100'e yükseltilmesini ve süre sınırlamasının kaldırılması istiyoruz.
•    Fazla Çalışma, Harcırah, Arazi Tazminatı, Giyecek Yardımı ve Yemek Yardımlarının artırımlı olarak ödenmesini istiyoruz.
•    4688 sayılı Kanun'un evrensel ilke ve normlara uygun hale getirilmesini istiyoruz.
•    Kamu Personel Sisteminin; ücret skalası, ünvan, kariyer gibi hususlar iyileştirilerek, revize edilmesini istiyoruz.
•    Engellilere, gazilere, gazi ve şehit yakınlarına ilave ödeme yapılmasını istiyoruz.
•    Disiplin cezalarının affına yönelik, belli kıstaslarla 17 yıl sonra düzenleme yapılsın istiyoruz.
•    Kadın kamu görevlilerinin 16 hafta olan ücretli doğum izinlerinin 32 hafta olmasını, süt izni sürelerinin artırılmasını ve yarım zamanlı çalışma hakkının fiili uygulamaya dönüşmesini istiyoruz.
•    Doğum yardımının 5.098 TL, evlenme yardımının 24.215 TL, ölüm yardımının 19.372 TL olarak ödenmesini istiyoruz.
•    Kurumlarda ücretsiz kreş hizmeti verilmesini, bu hizmetin sunulamadığı yerlerde 2.778 TL, kreş yardımı verilmesini istiyoruz.
•    8.077 TL seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını istiyoruz.
•    Emekli kamu görevlilerinin, en son görev yaptıkları kurumların dâhil olduğu hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmesini istiyoruz.

Kaynak: TGRT Haber, İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...