Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri hız kesmeden devam ediyor. Pazartesi günü hükümet yetkilileri ilk tekliflerini sundu. Konuya hakkında değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yapılan teklifin ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini söyledi.
Milyonlar 1 Agustos'ta baslayan 7. Dönem Toplu Sözlesme görüsmelerinden çikacak sonuca odaklandi. Sürecin baslamasinin ardindan Memur-Sen kira yardimindan zam oranlarina kadar pek çok talebi dile getirdi. Geçtigimiz pazartesi günü Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan hükümetin ilk teklifini açikladi.
Hizmet kollarina ait taleplerin tasnifi ve müzakeresi, kamu görevlilerinin geneline iliskin taleplerin ön müzakeresiyle ilerleyen görüsmelerde, Kamu Isveren Heyetinin 14 Agustos'ta ilk zam teklifini sunmasiyla pazarlik asamasina geçilmisti. 2024'ün ilk alti ayinda yüzde 14, ikinci alti ayinda yüzde 9, 2025'in ilk alti ayinda yüzde 6 ve ikinci alti ayinda yüzde 5'ten olusan zam teklifini yeterli bulmayan sendikalar,
Bir yandan memur ve memur emeklisi yapilacak yeni zam teklifine odaklanmisken, diger yandan hizmet kollarinin talepleriyle ilgili müzakerelere de devam ediliyor. Müzakereler kapsaminda bugün 6 hizmet kolunun taleplerinin görüsülecegi ögrenilirken, bu görüsmelere Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan'in da katilmasi bekleniyor.
Memur-Sen Genel Baskan Yardimcisi Haci Bayram Tonbul, Kamu Isveren Heyetinin zam teklifinin beklentilerinin çok uzaginda oldugunu belirterek, yapilan teklifin ekonomik gerçeklerle örtüsmedigini söyledi. Beklentilerin altinda kalan düsük zam teklifinin masanin motivasyonunu düsürdügünü ifade eden Tonbul, söyle konustu:
"Toplu sözlesme görüsmelerinde müzakereler 22 Agustos'ta sona erecek. Bu bakimdan önümüzde sayili günler var. Kamu Isverenin yeni teklifini yarin sunmasi gerekiyor ama hiç vakit kaybetmeden bugün de sunabilir. Sahip oldugumuz sinirli süreyi çok verimli kullanmaliyiz. Kamu Isvereni, müzakere takvimindeki son 6 günü göz önünde bulundurarak, beklentileri karsilayacak bir teklifle masaya gelmeli. Sözlesmenin mutabakatla imzalanmasinin yolunu açmali."
Toplu sözlesme masasinda yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylik dönemler itibariyla refah payi dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artis istemisti. Konfederasyon, 2025 için ise altisar aylik dönemler itibariyla refah payi dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmisti.