Tgrt Haber

Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların rekorunu kırdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
30 Kasım 2023 15:47 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 16:12
Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların rekorunu kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri 24 Kasım haftasında 136 milyar 493 milyon dolara çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Ekonomi yönetiminin rezervleri artırma yolunda attığı adımlar işe yaradı. TCMB​ tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Toplam rezervler​ tüm zamanların rekorunu kırdı.

DÖVİZ REZERVLERİNDE 1 MİLYAR 771 MİLYONLUK ARTIŞ

TCMB verilerine göre, 24 Kasım itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 771 milyon dolar artışla 90 milyar 997 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 17 Kasım'da 89 milyar 226 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri​ 225 milyon dolar artarak 45 milyar 241 milyon dolardan 45 milyar 496 milyon dolara çıktı.

15 HAFTALIK YÜKSELİŞ SERİSİ DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 24 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 25 milyon dolar yükselişle 134 milyar 468 milyon dolardan 136 milyar 493 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Toplam rezervlerde mayıs sonundan 24 Kasım ile biten haftaya kadar geçen sürede artış 38 milyar 35 milyon dolar olurken, söz konusu artış, yüzde 38,6'ya karşılık geldi.
Bu dönemde toplam rezerv, 15 hafta üst üste artarak 1987 başlangıçlı veri tarihindeki en uzun artış rekorunu kaydetmişti.

Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların rekorunu kırdı

ERKAN'DAN REZERV MESAJI

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan​,  İSO'da katıldığı toplantıda Merkez Bankası rezervlerine yönelik olarak açıklamalar yaptı. Erkan, akın dönemde rezervlerde gözlenen artışta batılı fon girişlerinin de etkisi görülmüştür. Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı kalıcı kılarak TL varlıklara olan dış talebin gelişimini ülkemiz için en iyi şekilde tesis edeceğiz" dedi. 

SERMAYE GİRİŞİ GÜÇLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise katıldığı canlı yayında Eleştiriler doğru değil, sermaye girişi güçlendi. Türkiye ayrışıyor, Türkiye'nin hikayesi güçlü. Kalıcı bir şekilde Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir programa odaklanmış durumdayız" dedi. Bakan Şimşek açıklamarının devamında şunları kaydetti: Eleştiriler doğru değil, sermaye girişi güçlendi. Türkiye ayrışıyor, Türkiye'nin hikayesi güçlü. Kalıcı bir şekilde Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir programa odaklanmış durumdayız.

Türkiye'nin rezervleri Mayıs'tan bu yana 36 milyar dolar arttı, güven olmazsa bu mümkün değil. Kur oynaklığı Kasım'da bu yüzde 8'e kadar düştü, Türkiye kur oynaklığının en düşük olduğu ülkelerden biri haline geldi. Büyük merkez bankaları çok büyük ihtimal faiz indirimine başlayacak, bu küresel risk iştahını artıracak, Türkiye'ye ilgi daha da artacak, gelecek yılın ikinci yarısından kastım bu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...