Tgrt Haber

Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesine çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Aralık 2023 15:42 - Güncelleme : 07 Aralık 2023 15:54
Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesine çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıklamalarında üzerinde durduğu rezervlerde toparlanma devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası toplam rezervleri 1 Aralık haftasında bir önceki rekorunu geride bırakarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Toplam rezervler 3 milyar 656 milyon dolar artışla 140 milyar 149 milyon dolara yükseldi.

TCMB​ tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Merkez Bankası’nın toplam rezervleri bir önceki haftaya göre 3 milyar 656 milyon dolar​ artışla 140 milyar 149 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

BİR ÖNCEKİ REKOR GERİDE BIRAKTI

Merkez Bankası​ brüt döviz rezervleri, 1 Aralık haftasında 2 milyar 236 milyon dolar artışla 93 milyar 233 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 24 Kasım'da 90 milyar 997 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın​ rezervleri 1 milyar 420 milyon dolar artarak 45 milyar 496 milyon dolardan 46 milyar 916 milyon dolara çıktı.

TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 1 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 656 milyon dolar yükselişle 136 milyar 493 milyon dolardan 140 milyar 149 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesine çıktı

Toplam rezervlerde mayıs sonundan 1 Aralık ile biten haftaya kadar geçen sürede artış, 41 milyar 691 milyon dolar olurken, söz konusu artış yüzde 42,3'e karşılık geldi.

Resmi verilerin açıklamasından önce Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu beş bankacı toplam rezervler​ geçen hafta 140 milyar doları aşarak tarihi zirveye çıkacağını ifade etti. 

MAYISTAN BU YANA 36 MİLYAR DOLAR ARTTI

Bakan Şimşek bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada Merkez Bankası rezevlerine ilişkin açıklamada şunları kaydetti:  Türkiye'nin rezervleri Mayıs'tan bu yana 36 milyar dolar arttı, güven olmazsa bu mümkün değil.

Kur oynaklığı Kasım'da bu yüzde 8'e kadar düştü, Türkiye kur oynaklığının en düşük olduğu ülkelerden biri haline geldi.  Büyük merkez bankaları çok büyük ihtimal faiz indirimine başlayacak, bu küresel risk iştahını artıracak, Türkiye'ye ilgi daha da artacak, gelecek yılın ikinci yarısından kastım bu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...