Tgrt Haber

Merkez Bankası'ndan döviz yükümlülüğü kararı: Tarih uzatıldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
03 Temmuz 2023 12:20 - Güncelleme : 03 Temmuz 2023 12:25
Merkez Bankası'ndan döviz yükümlülüğü kararı: Tarih uzatıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankaların, 50 milyon TL üzeri kredi kullanan şirketlerin döviz pozisyonunu TCMB'ye raporlaması yükümlülüklerini 2024'e erteledi. Konuya dair açıklama yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “TCMB’nin piyasa dostu bu kararı, reel sektörün bürokratik yükünü hafifletecek” dedi.

Kredi bakiyesi kredi bakiyesi belirli bir tutarın üzerinde olan şirketlerin döviz pozisyonuna ilişkin Merkez Bankası’na (TCMB) aylık raporlama yapmasına ilişkin yükümlülükleri bulunuyor. Merkez Bankası yayımladığı bir yazı ile bu yükümlülüklerin 2024’e erteledi.

DAHA ÖNCE 30 HAZİRAN’A UZATILDI

TCMB​ dün tarihli yazı ile yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için daha önce 30 Haziran 2023’e uzatılan yükümlülüğü 2024 yılına erteledi. TCMB yazısında “Raporlama sürecine ilişkin yapılan ilave değerlendirmeler neticesinde; raporlama yükümlülüğü, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesi bulunan firmaları da içerecek şekilde, kapsama giren tüm firmalar için 2024 Ocak raporlama döneminden başlamak üzere ertelenmiştir” denildi.

Raporlama yükümlülüğü; toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasında olan firmalar için nisan ayında, Ocak 2024’e ertelenmişti. TCMB şirketlerin döviz pozisyonuna ilişkin gevşettiği raporlama zorunluluğunu 20 Mart’ta getirmişti. 

İTO BAŞKANI’NDAN KARAR YÖNELİK AÇIKLAMA

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “TCMB’nin piyasa dostu bu kararı, reel sektörün bürokratik yükünü hafifletecek” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TCMB’nin şirketlerin döviz pozisyonu bildirim yükümlülüğünü Ocak 2024’e ertelemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Avdagiç, “TCMB’nin piyasa dostu bu kararı, reel sektörün bürokratik yükünü hafifletecek” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'ndan döviz yükümlülüğü kararı: Tarih uzatıldı

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “TCMB 50 milyon üstü kredi kullanan şirketlerin son tarihi 30 Haziran 2023 olan döviz bildirim yükümlülüğünü 2024'e kadar erteledi. Çözüm odaklı yaklaşımı için TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan’a teşekkür ediyorum.”

Kaynak: TGRT Haber, İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...