Tgrt Haber

Hafize Gaye Erkan bankacılara sitem etti, Merkez Bankası'ndan kritik hamle geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
03 Temmuz 2023 10:46 - Güncelleme : 03 Temmuz 2023 10:57
Hafize Gaye Erkan bankacılara sitem etti, Merkez Bankası'ndan kritik hamle geldi

Merkez Bankası’nın başına geçmesiyle attığı her adım merak edilen Hafize Gaye Erkan, kısa süre önce yaptığı açıklamalarında önceliğin enflasyon olacağını ifade etti. Bankacılarla yapılan görüşmenin yankıları hala sürerek alınan bilgilere göre kurları baskılamak için döviz satışı yapılmayacak.

Merkez Bankası​ Başkanı Hafize Gaye Erkan​ faiz kararının ardından geçtiğimiz hafta bankacılarla bir araya geldi. Toplantı sonrası önemli mesajlar veren Erkan, Hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrarı sağlayarak enflasyonu yeneceğiz” ifadelerini kullandı. Para politikasına yönelik atılacak adımlar merak edilirken döviz kurlarına yönelik yeni bir adım atılacağı öğrenildi. 

ERKAN’DAN ŞAHİN MESAJLAR

Ekonomi gazetesinin edindiği bilgiye göre, birinci önceliğin enflasyonla mücadele olduğuna işaret eden Erkan’ın, toplantıda güçlü TL’ye vurgu yapan “şahin” tutumu dikkati çekti. 

KADEMELİ OLARAK KALDIRILACAK

Önümüzdeki günlerde para politikası​ kapsamında atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulunan Gaye Erkan’ın, döviz kurunu baskılama amaçlı “makro ihtiyati önlemler”in de kademeli olarak kaldırılacağını söylediği öğrenildi. Öte yandan, Bakan Şimşek’in geçen haftaki açıklamasında işaret ettiği TCMB rezervlerindeki güçlü artışın, döviz satışının sonlandırılmasını teyit ettiği belirtiliyor.

BANKACILARA SİTEM

Kaynakların verdiği bilgiye göre TCMB Başkanı Erkan, faiz artışı kararının hemen ardından bazı özel bankaların döviz alımına yönelmelerine de sitemde bulundu. Bankacıların, “Gelen talepleri kullanarak test etmek istedik” sözlerine Erkan, “Keşke testi TL’ye yönelerek yapsaydınız; döviz alım taleplerini faiz kararından birkaç dakika sonra değil, zamana yayarak karşılasaydınız” karşılığını verdi.

Erkan bankacılarla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardında şu ifadelere yer vermişti:

Bize sorunlarını ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleşme sürecindeki taleplerini belirttiler. Şundan eminim ki hükümetimizin belirlediği hedefler doğrultusunda enflasyonla mücadele etmek için tüm ekonomik birimlerimiz kollarını sıvamıştır ve bunu istikrarlı ve kararlı bir şekilde hedefe yönelik bir şekilde yapacağımızdan eminim. Bunun için de fiyat istikrarı, finansal istikrar çok önemli. Hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrarı sağlayarak enflasyonu yeneceğiz.

Hafize Gaye Erkan bankacılara sitem etti, Merkez Bankası'ndan kritik hamle geldi

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...