Tgrt Haber

Merkez'den sadeleşme adımlarıyla TL'ye destek!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
21 Aralık 2023 15:14 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 15:21
Merkez'den sadeleşme adımlarıyla TL'ye destek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yabancı para yükümlülükleri için uygulanan menkul kıymet tesis oranını düşürdüğünü ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk lirası (TL) depo alım ihaleleri düzenleneceğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ (TCMB) sadeleşme adımları kapsamında yeni kararlara imza attı. Merkez Bankası, yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4'e indirileceğini açıkladı.

TL KREDİ BÜYÜME SINIRLARI 2024 HAZİRAN'A KADAR DEVAM EDECEK

Bu kapsamda TCMB​, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak, makro finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla yabancı para mevduata yönelik menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 4'e düşürdü.

Ayrıca, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyen seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları kapsamındaki aylık TL kredi büyüme sınırları, 2024 yılı haziran ayına kadar aynı şekilde uygulanmaya devam edecek. Mevcut durumda TL kredi aylık büyüme sınırları taşıt, ticaret ve ihtiyaç kredilerinde sırasıyla yüzde 2, yüzde 2,3 ve yüzde 3 olarak uygulanıyor.

TCMB, daha önceki kararlarında, sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar vermişti. İhracat, yatırım, tarım, esnaf ve deprem bölgesine sağlanan krediler ise bu sınırlamalardan muaf tutuluyor.

Merkez'den sadeleşme adımlarıyla TL'ye destek!

DEPREM BÖLGESİNE DESTEK

Merkez Bankası, deprem bölgesini de desteklemeye devam ediyor. Deprem bölgesine yönelik kullandırılan kredilere tanınan menkul kıymet tesis muafiyeti 6 ay süreyle Haziran 2024'e kadar uzatıldı. 

YÜZDE 75'LİK YENİLEME ORANI SONLANDIRILDI

TL mevduat payının artırılmasına yönelik kararlar da alındı. Bu kapsamda, yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden alınan komisyon uygulaması kapsamında yüzde 75 oranındaki yenileme hedefi sonlandırıldı. Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik adımlar kapsamında aylık TL payı artış hedefi Türk lirası mevduat payına göre farklılaştırılmak üzere revize edildi.

TL DEPO ALIM İHALELERİ DÜZENLENECEK

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk lirası (TL) depo alım ihaleleri düzenleneceğini açıkladı. 

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun 52'nci maddesinde, para politikası hedefleri çerçevesinde para arzının ve likiditenin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla açık piyasa işlemleri yapılabileceği düzenlenmiştir.  Bu çerçevede, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla TL depo alım ihaleleri düzenlenecektir” denildi.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...