Milli YHT'den ekonomiye 2.5 milyar dolar gelecek
Ulaştırma Bakanı Arslan'ın önceki gün açıkladığı yerli YHT 2018 sonuna kadar raylarda olacak. 350 km hıza ulaşacak yerli YHT'nin Türkiye ekonomisine 2.5 milyar dolarlık katkı sağlaması bekleniyor.
Milli gemi, milli araba, milli uçak derken, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın “Üreterek, bölge ülkelerine de satacağız” dediği Milli Yüksek Hızlı Tren (YHT) için çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii'nin (TÜLOMSAŞ) ana yükleniciliğinde yapılacak Milli YHT'nin 2018 sonunda raylarda olması hedefleniyor. Milli tren için, Aselsan'dan TÜBİTAK'a kadar kurumlar da çalışma yapıyor.
350 Kilometre hız
Üç yıl önce ilk tanıtımı yapılan Milli YHT, 350 km hızla gidecek. ARGE konusunda TÜBİTAK'ın katkı sağladığı projede, Aselsan'ın yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve özel sektör firmaları da rol alıyor. Akşam'ın haberine göre, ilk aşamada prototiplerin yüzde 53 yerlilik oranıyla üretilmesi planlanan milli YHT'de bu oran aşama aşama yüzde 80'lerin üzerine çıkarılacak. Milli YHT, ülke ekonomisine 2.5 milyar dolar katkı yapacak.
Dünyaya satılacak
Türkiye, 2023 yılına kadar raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünleri üretmenin yanı sıra, dünyanın dört bir yanına satmayı hedefleniyor. Bakan Ahmet Arslan önceki gün Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ tesisini ziyaret ederek Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyan tamamen yerli TLM6V185 dizel motorun tanıtımına katıldı. Ahmet Arslan burada yaptığı açıklamada "YHT'yi hem milli hem de yerli olarak bizzat kendimiz yapacağız. Ülkemizde kullanmakla yetinmeyeceğiz. Ülkemizden kaynaklı, bulunduğumuz coğrafyaya, hatta dünyanın her yerine ihraç edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kademe kademe yerlileşecek
Bakan Arslan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın ülke insanına olan inancı çerçevesinde ortaya koyduğu büyük hedefler olduğunu belirtti. Bunun için yeni 96 YHT setini alırken, sanayi iş birliği programı kapsamında YHT'nin Türkiye'de yapılmasını ilgili şartnameye koydukları bilgisini veren Arslan “İlk 20'sini dışarıdan alacağız, sonra kademe, kademe, TÜLOMSAŞ üretimde daha fazla yer alacak ve son 16'yı bizzat yüzde yüz kendisi yapacak. Ancak bununla yetinmeyip YHT'yi yapabilir hale geldikten sonra yine prototipi hazır olan YHT'yi hem milli hem de yerli olarak bizzat kendimiz yapacağız" ifadelerini kullandı.