Tgrt Haber

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrette! TGRT Haber'de İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Asgari ücret TÜFE'ye göre belirlenmeli

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
14 Haziran 2023 13:54 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 14:45

Milyonlarca çalışan asgari ücret zammına odaklandı. İlk asgari ücret toplantısı dün gerçekleşirken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Asgari ücret TÜFE oranına göre belirlenmeli” dedi.

Enflasyona vatandaşı ezdirmek istemeyen hükümet, pek çok adım atıyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret​, emekli maaşı zammı ve memur maaşı zammı dönemine girildi. Asgari ücret için dün bir araya gelen taraflardan TÜRK-İŞ'i temsil eden Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, "Masada rakam konuşulmadı. Sürecin bayram​ öncesi bitmesini istiyoruz" dedi. Peki asgari ücret kaç lira olmalı ve neye göre hesaplanmalı?  TGRT Haber’de konuk olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, zam oranının 6 aylık TÜFE​ oranında olmasını isteyerek gelir vergisinde de dilimin artırılması gerektiğini söyledi.

GELİR VERGİSİ​ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin şunları söyledi: "Sayın bakan asgari ücretin bayramdan önce netleşeceğine dair bir talimat verdi. Bayramdan önce açıklanması daha makul olacaktır. Ben rakamdan ziyade 6 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarının baz alınmasını öneriyorum."

TÜFE’nin yansıtılmasının yanı sıra gelir vergi dilimlerinin de bu artışa paralel olarak düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Avdagiç, "Son 6 yılda gelir vergisi çalışanların aleyhine olmadı. Bunlarında asgari ücret artışlarını takip etmedi. Çalışanın cebinden çıkandan daha az eline geçiyor. Son 6 yıllık kayıplarında tevdi edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla belirliyor. Halihazırda asgari ücret, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Geçtiğimizin yıl asgari ücrete yapılan artış, 2 toplantılık bir süreçle karara bağlanmıştı. Bu yıl da hızlı bir süreçle ara zammın netleşmesi bekleniyor. Asgari ücretle birlikte işveren prim desteği de belli olacak.

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...