Tgrt Haber

Ons altın beklemede, gram yeni rekorlar peşinde! Faiz kararları her şeyi belirleyecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 Haziran 2023 10:02 - Güncelleme : 20 Haziran 2023 10:12
Ons altın beklemede, gram yeni rekorlar peşinde! Faiz kararları her şeyi belirleyecek

Amerika Merkez Bankası’nı şahin faiz açıklamaları piyasa fiyatlanmalarını etkilemeye devam ediyor. Ons altında yatay seyir devam ederken gram yeni güne yükselişle başladı. Gözler bu hafta yapılacak TCMB toplantısına çevrilirken uzmanlar altının gelecek günlerdeki görünümü için 3 kritik tahminde bulundu.

Gram altın​ ons tarafından ve dolar/TL kurundan aldığı destekle 1.484 seviyelerinde seyrediyor. Piyasaları Fed​ açıklamalarını şahin olarak algılaması sonrası dolar​ endeksi değer kazanırken altın kısa süreli bir düşüş yaşadı. Yurt içinde ise gram altın döviz kurlarındaki hareketliliğe ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz​ kararların odaklandı. 

FED TEMMUZ’DA FAİZ ARTIŞLARINA GİDECEK Mİ?

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttu. CME Fedwatch aracına göre piyasalar şu anda Fed'in temmuz ayında faiz artırma ihtimalini yaklaşık yüzde 72 olarak fiyatlıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda ons altın durağan bir seyir izlemeye devam ediyor. 

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise faiz artırımlarına yönelik yaptığı açıklamada “Faizlerin daha da yükseltilmesi ekonomide daha önemli bir yavaşlama riski yaratabilir” açıklaması yaptı. Diğer taraftan Reuters’ın haberine göre, Fed’in cuma günü ABD Kongresi’ne sunduğu Para Politikası Raporu’nda “ABD’de enflasyon hedefin oldukça üzerinde ve işgücü piyasası çok sıkı olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

İNGİLTERE VE İSVEÇRE’NİN HAMLESİ BEKLENİYOR

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve İsviçre Ulusal Bankası’nın (SNB) da bu hafta içinde faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. Küresel ekonomilerde Çin’deki talebe ilişkin endişeler devam ediyor. 

Ons altın beklemede, gram yeni rekorlar peşinde! Faiz kararları her şeyi belirleyecek

PSİKOLOJİK SEVİYEYE GELEBİLİR

Kriptocoin’de yer alan teknik analize göre, Altın için önemli seviye şu an 1.954 dolar seviyesi. Bu seviyenin altına doğru bir hareket fiyatı 1.940 dolar seviyesine çekecek. Burası iki haftalık yatay destek bölgesi. Bu seviyeler gelmezse o zaman altın için yukarı yönlü bir fiyat hareketi olacak. Buna göre 1.965 dolar bölgesini geçmek altın için 2.000 dolar psikolojik seviyenin gelmesi anlamına geliyor.

TCMB​ FAİZ ARTIRACAK MI?

Ekonomi politikalarındaki değişiklik faiz artışlarına gidelecek mi? sorusunun sorulmasına neden oldu. Faiz politikasında yapılacak değişikliğin dolar kurlarını etkilemesiyle altın fiyatlarında da hareketlilik bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceğini tahmin ediyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...