Tgrt Haber

OPEC tatmin etmedi: Brent petrolde tehlikeli yükseliş

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
03 Haziran 2022 09:12 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 15:53
OPEC tatmin etmedi: Brent petrolde tehlikeli yükseliş

Petrol dünkü kritik OPEC+ toplantısından sonra yükselişini devam ettirdi. Son haftalarda kapanışını kazançla yapan petrol bugün de yükseliş sinyallerini devam ettiriyor. Türkiye’de benzin 26, motorin 25 TL’yi geçmişken, tehlikeli yükseliş ile Brent petrol 117 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Brent petrol​ dünkü 114 dolar seviyesinden 117 dolar seviyesine geldi. Dünkü OPEC+​ toplantısı hayal kırıklığına sebep olurken petrol piyasası yukarı yönlü hareket gösterdi.

Temmuz ve Ağustos aylarında günlük üretimi daha önce kararlaştırıldığı gibi 432 bin varil yerine 648 bin varil artırma kararı çıkan toplantının piyasaları tatmin etmediği gözlendi. Haftanın son işlem gününde gelen artış, yine yükselişle kapanacağı sinyalini getirdi.

OPEC ÜRETİM ARTIŞI YETMEDİ

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya​ önderliğindeki OPEC dışı 10 üretici ülkeden oluşan OPEC+’ın çevrim içi toplantısından üretim artışı kararı çıktı.

Temmuz ayı itibarıyla uygulanacak üretim miktarının görüşüldüğü toplantıda, ekonomi merkezlerinde kısıtlamaların kaldırıldığı ve mevsimsel kullanım artışı öngörülerek küresel rafinerilere taleplerde artış beklendiği kaydedildi. Ham ve işlenmiş ürünler için dengeli piyasa koşullarının dikkate alındığı toplantı sonrasında açıklamada yer aldı.

Piyasaların Rusya'dan gelen arz kaybını telafi edip edemeyeceğini ve Çin​'in artan talebini karşılayıp karşılayamayacağını sorgulamasıyla petrol fiyatları artış gösterdi.

AB AMBARGOYU KARARA BAĞLADI

Haftanın piyasalar adına en önemli gelişmesi olan Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne ambargo kararı yüzde 90 oranında ithalat yasağı ile gerçekleşti. Fiyatlamaya yön veren yaptırım paketi, kararlaştı.

Reuters’ta yer alan habere göre, SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes, "Başka bir deyişle, tüccarlar, artan artışın, Çin'den beklenen artan talep karşısında AB ambargosunun artan aşağı yönlü arz risklerine kıyasla çok küçük olduğunu düşünüyorlar." dedi. Ancak analistler, Pekin yönetiminin karantina kuralları konusundaki tutumunu değiştirmediği için petrol talebi ve fiyatlarında aşağı yönlü harekete açık kapı bırakıyorlar.

TÜRKİYE AKARYAKIT FİYATLARI EL YAKIYOR

Benzin tüm Türkiye’de son zamla 26 TL, motorin 25 TL üzerine çıktı.

İSTANBUL

Benzin: 26,24 TL

Motorin: 25,93 TL

LPG: 11,40 TL

 

ANKARA

Benzin: 26,33 TL

Motorin: 25,89 TL

LPG: 11,60 TL

 

İZMİR

Benzin: 26,35 TL

Motorin: 25,90 TL

LPG: 11,40 TL

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...