OVP’de reform adımları! Dar gelirliye konut yapılacak, Togg ve TURKOVAC gibi girişimlere destek verilecek
Orta Vadeli Program açıklandı. 3 yıllık ekonomi yol haritasının tek tek açıklandığı programda reform adımları da devreye alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in OVP sonrası yaptığı paylaşımda vurguladığı yapısal dönüşümün OVP’de yatırımlar olarak ifade ediliyor. İlk adım sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla teknoloji odaklı yatırımlar desteklenmesi olarak öne çıktı. Yeni programda Togg ve TURKOVAC gibi ulusal girişimlere destek verilecek.
Ekonomide 3 yıllık topyekûn uygulanacak yol haritası belli oldu. Enflasyondan, büyümeye, fiyat istikrarından, gelire kadar pek çok kritik konunun şifreleri tek tek açıklandı. OVP’de öne çıkan en önemli konu ise reform adımları oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in OVP sonrası yaptığı paylaşımda vurguladığı yapısal dönüşümün ilk adımı teknolojik yatırımlar oldu. Buna göre, sürdürülebilir büyüme için Togg ve TURKOVAC modeli benzeri ulusal girişimlerin faaliyetleri teşvik edilecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK BÜYÜME HEDEF ALINACAK
AA muhabirinin, 2024-2026 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program'dan (OVP) yaptığı derlemeye göre, Türkiye Yüzyılı'na girerken fiyat istikrarını ve finansal istikrarı gözeten, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi hedef alan, serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırarak makroekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformlarla desteklenen şeffaf, tutarlı, öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun bir yaklaşım izlenecek.
REFORM ADIMLARI KADEMELİ OLARAK DEVREYE ALINACAK
Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen büyümenin sağlanması amacıyla para, maliye ve gelir politikaları koordinasyon içerisinde yürütülerek bu alanlardaki reform adımları kademeli bir şekilde devreye alınacak.
İŞ VE YATIRIM ORTAMI İYİLEŞTİRİLECEK, YATIRIMLARA ÖNCELİK VERİLECEK
Böylece, Türkiye'de iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sürdürülebilir büyüme için daha elverişli bir yapının tesisiyle potansiyel büyümenin artırılması sağlanacak.
Deprem sonrası yeniden yapılanma çalışmaları hızla sürdürülürken, afetlere dirençli ve bölgesel kalkınma dinamiklerini liman endüstrileriyle birleştiren bütünleşik bir kalkınma yaklaşımı izlenecek.
Program döneminde üretken alanlara yönelik yatırımlara dayalı ve verimlilik artışlarıyla desteklenen bir büyüme stratejisiyle yıllık ortalama yüzde 4,5 büyümeye ulaşılması ve Türkiye'nin fert başına düşen milli gelirde orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna yükseltilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda hedef ve politikalar belirlendi. Buna göre, veriye dayalı sanayi politikaları oluşturulacak, yatırım kararlarının daha sağlıklı alınmasıyla kaynakların etkin kullanılması sağlanacak.
TEKNOLOJİ ODAKLI YATIRIMLAR İLK SIRADA
Sanayide yapısal dönüşüme yönelik sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla teknoloji odaklı yatırımlar desteklenecek.
Yeni sanayi bölgeleri ve lojistik hatları afet riskleri gözetilerek oluşturulacak, mevcut demir yolu altyapısı daha etkin kullanılarak, sanayi bölgeleri ve limanlarla (Ro-Ro dahil) bağlantıları güçlendirilecek.
TEKNOLOJİDE YERLİ ÜRETİM İÇİN START VERİLECEK
Kalkınma Planı ve Milli Teknoloji Hamlesi hedefleriyle uyumlu olarak yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesi sağlanacak, stratejik ürün ve teknolojiler için ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlanacak.
Patentli teknolojilerin sanayiye aktarılması desteklenecek. AR-GE teşvikleri, stratejik teknoloji alanlarında ülkede birikim oluşumuna katkı sağlayacak şekilde güdümlü hale getirilecek.
Yapay zeka, otonom sistemler, bulut bilişim ve büyük veri analitiği gibi dijital teknolojilerin yanı sıra yeşil teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılacak.
TOGG VE TURKOVAC MODELİ GİRİŞİMLER OLUŞTURULACAK
Stratejik alanlarda özel sektörden, üniversitelerden ve kamudan tüm paydaşların güçlerini birleştireceği Togg ve TURKOVAC modeli benzeri ulusal girişimler oluşturulacak ve tasarım, üretim ve ticarileşme faaliyetleri teşvik edilecek.
İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe üretim, AR-GE ve ihracat altyapısı desteklenecek ve arz güvenliği güçlendirilecek.
Yarı iletken, elektrikli araç, batarya ve bunların değer zincirindeki kritik teknoloji ürünlerine yönelik yatırımlar teşvik edilecek, elektronik, havacılık, savunma ve biyomedikal gibi stratejik sektörlerde ihtiyaç duyulan kritik malzeme ve bileşenlere yönelik çalışmalar desteklenecek.
Yerli ve milli savunma sanayisinden elde edilen kazanımların sivil alanlara teknoloji transferini sağlayacak mekanizmalar kurularak, sağlanan katma değer daha da artırılacak.
YENİ SERA KURULUMU DESTEKLENECEK
Tarım arazilerinin korunması, amacı dışında kullanımının önüne geçilmesi ve etkin kullanımı için zorlayıcı ve özendirici düzenlemeler hayata geçirilerek ekilebilir ve sulanabilir alanlar artırılacak.
Ürün ve tarım parseli bazında asgari ve azami üretim alanları belirlenecek, çiftçi başvurularının, üretim izinlerinin ve ekim kontrolünün çerçevesi ortaya konulacak.
Gıda fiyatlarında istikrarı ve gıda arz güvenliğini sağlamayı teminen, arazinin verim kabiliyeti ile yağış ve sulama imkanları da gözetilerek, stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması yapılacak.
Yaş meyve sebze ürünlerinin arz sürekliliğinin sağlanması amacıyla jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) kurulmasına yönelik yatırımlar hızlandırılacak, yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımları desteklenecek.
KENT TARIMI DESTEKLENECEK
Lojistik maliyetlerinin azaltılarak tüketicilerin tarım ürünlerine uygun fiyatla ulaşabilmelerini temin etmek üzere önemli tüketim merkezi olan kentlerin çeperlerinde kent tarımı desteklenerek tarım sektöründe genç nüfusun istihdam edilmesi sağlanacak.
DAR GELİRLİLERE KONUT PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLECEK
İnşaat sektörü, afet etkilerinin azaltılması ve sosyal konut ihtiyacının karşılanmasını teminen ülke genelinde dar ve orta gelirlilere yönelik konut, iş yeri ve arsa projelerini hayata geçirecek şekilde yönlendirilerek ve fiyat istikrarı da gözetilerek sektörün büyümeye, seçici ve hedef odaklı katkı vermesi sağlanacak.