Tgrt Haber

Petrol fiyatlarındaki gerileme akaryakıta yaradı, motorine indirim pompaya yansıdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Kasım 2023 09:53 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 10:23
Petrol fiyatlarındaki gerileme akaryakıta yaradı, motorine indirim pompaya yansıdı

İran’ın Orta Doğu’daki savaşa katılarak Hürmüz Boğazı’nı kapatma ihtimali çatışmaların ilk günlerinde brent petrolü rekor seviyelere taşıdı. Korkulan senaryoların gerçekleşmemesi fiyatların geri çekilmesine neden oldu. Petrolde ibrenin kırmızıya dönmesi yurt içinde pompaya indirim olarak yansıdı.

Brent petrol​ geçtiğimiz haftalarda çıktığı 95 dolar seviyesinden aşağı inerek 81 doların gördü. Salı gününe yükselişle başlayan petrol 83 dolardan işlem görüyor. Petroldeki fiyat dalgalanmaları ise akaryakıt fiyatlarına yaradı. Neredeyse 40 liraya kadar dayanan motorine yapılan indirim dün gece itibariyle pompaya yansıdı. Jeopolitik gerilimlere İran’in dahil olmamasıyla petrol fiyatları​ beklenen rekoru kırmadı. Buna karşın OPEC​ ülkelerinin yıl sonuna kadar arz kısıntısına gidecek olması fiyatları desteklemeye devam ediyor. Petrol art arda dördüncü seansta yükselmesinin ardından 83 dolardan işlem görmeye başladı. 

OPEC ‘PETROL TALEBİ BÜYÜYECEK’ DEDİ

Öte yandan OPEC aylık raporunda güçlü küresel büyüme eğilimlerini ve sağlıklı bir petrol piyasasını öne sürerek 2023 yılında küresel petrol talebi büyümesine ilişkin tahminlerini günde 2,46 milyon varile yükseltti.

YAPTIRIM İHLALİ İDDİASI FİYATLARI DESTEKLEDİ

Ayrıca raporda Çin'in ham petrol ithalatının sağlıklı kaldığı ve Asya rafineri marjlarının güçlendiği ifade edildi. Üstelik petrol fiyatları, gemicilik şirketlerinin Batı yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesi üzerine ABD'nin Rus petrol ihracatına uyguladığı baskıyla da desteklendi.  Bu arada yatırımcılar Irak'ın Kürt bölgesindeki petrol sahalarından petrol üretimine devam etmeyi ve Irak-Türkiye boru hattı üzerinden kuzeydeki petrol ihracatını yeniden başlatmayı planladığı yönündeki haberler sonrasında temkinli davranıyor.

Petrol fiyatlarındaki gerileme akaryakıta yaradı, motorine indirim pompaya yansıdı

GOLDMAN PETROL TAHMİNİNİ GÜNCELLEDİ

Goldman Sachs, küresel iklim nedeniyle petrol fiyat tahminlerini değiştirdi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Brezilya, Venezuela ve Nijerya gibi üreticilerden gelen yüksek arz ve sıcak geçen 4. çeyrek nedeniyle ısınmaya yönelik talep azaldı. Böylelikle banka, brent petrol fiyat tahminini düşürdü. Bloomberg’te yer alan habere göre, banka 2024 için Brent petrol tahminini 98 dolardan 92 dolara çekti.

MOTORİNE NE KADAR İNDİRİM GELDİ?

Motorinin litre fiyatında 1 lira 62 kuruş indirim pompaya yansıdı. İndirimin ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 36,40 TL, Ankara'da 36,99 TL, İzmir'de 37,16 TL oldu.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI 

İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 34.55 TL
İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin litre fiyatı: 36.46 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 18.63 TL
İstanbul Anadolu Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 34.50 TL
İstanbul Anadolu Yakası'nda motorin litre fiyatı: 36.40 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 18.16 TL

Ankara'da benzin litre fiyatı: 35.20 TL
Ankara'da motorin litre fiyatı: 37.03 TL
Ankara'da LPG litre fiyatı: 18.50 TL

İzmir’de benzin litre fiyatı: 35.35 TL
İzmir’de motorin litre fiyatı: 37.25 TL
İzmir’de LPG litre fiyatı: 18.27 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...