Tgrt Haber

Petrol için çarpıcı tahmin! 2024’te Suudi Arabistan kesintileri tersine çevirebilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme, Investing
20 Kasım 2023 16:12 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 17:18
Petrol için çarpıcı tahmin! 2024’te Suudi Arabistan kesintileri tersine çevirebilir

Almanya merkezli dev banka Commerzbank 2024 yılı petrol fiyatı tahmini paylaştı. Küresel petrol fiyatları ile ilgili 2024 yılının ilk ve ikinci çeyrek fiyatlarında artan talebe dikkat çeken banka, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini tersine çevirmesine olanak tanıyacak bir arz açığının bile ufukta göründüğü öngörüsünü paylaştı.

Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank küresel petrol fiyatlarında 2024 beklentilerini paylaştı. Gelecek yılın tahminlerinde piyasalarda yükselen arz açığına vurgu yapan banka, Suudi Arabistan’ın endişeleri tersine çevirecek bir hamle yapacağı tahmininde bulundu.

İLK ÇEYREKTE 85 DOLAR, 2024 SONUNDA 90 DOLAR

Commerzbank, Brent petrol varil fiyatının 2024 yılı ilk çeyrekte 85 dolar olmasını beklediğini açıkladı.

Commerzbank, artan talep nedeniyle 2024 yılının ikinci yarısında Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini tersine çevirmesine olanak tanıyacak bir arz açığının bile ufukta göründüğünü savundu.

Genel olarak, Brent ham petrol fiyatının 2024 yılının ilk çeyreğinde varil başına 85 dolara yükselmesini bekleyen Commerzbank, 2024 yılı sonunda fiyatın 90 dolara çıkacağını tahmin etti.

FİTCH’TEN 2024 UYARISI GELMİŞTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Orta Doğu'daki İsrail ve Filistin arasındaki jeopolitik gerilimin etkisiyle petrol fiyatları ile ilgili korkutan tahminde bulunmuştu. 2024 için petrol tahminini yükselten kuruluş, küreselde ekonomilerin büyümesinde düşüş ve enflasyonlarında artışa yol açabileceği öngörüsünü paylaşarak uyarıda bulundu.

Fitch Ratings, Orta Doğu'daki gerilimin petrol arzında yaratabileceği kesintiler nedeniyle 2024 için petrol fiyatı öngörüsünü varil başına 120 dolara çıkarırken beklenenden yüksek petrol fiyatlarının daha düşük ekonomik büyüme ve daha yüksek enflasyona neden olabileceği uyarısında bulundu.

EN KÖTÜ SENARYO DÜNYA BANKASI'NDAN GELDİ

Orta Doğu’da İsrail ve Filistin savaşının patlak vermesiyle birlikte Dünya Bankası petrol ile ilgili en tedirgin edici senaryoyu paylaşmıştı. Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra 1973 Petrol Krizi’ne atıfta bulunan Dünya Bankası Ekonomisti Indermit Gill, savaşın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerinin olabileceğine dikkat çekti. Siyasetçilerin ihtiyatlı olması gerektiğini belirten Gill. Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması durumunda petrolün varilinin 150 doları aşabileceği uyarısında bulundu.

OPEC 2024 BEKLENTİSİNİ YUKARIYA ÇEKTİ

OPEC'in aylık petrol piyasası raporunda 2024 talep öngörüsü yukarı yönlü revize edildi. Gelecek yıl ise Çin'in ekonomik toparlanma sürecinin olumlu yönde ilerlemesinin petrol tüketimini de desteklemesi bekleniyor. Buna göre, küresel petrol talebinin günlük 2,2 milyon varil artışla yaklaşık 104,3 milyon varil olması bekleniyor.

MOTORİN, BENZİN VE LPG'YE İNDİRİM VEYA ZAM GELECEK Mİ?

Ekim ayında motorinin litresinde de 2 lira 92 kuruş indirim yapıldıktan sonra jeopolitik gerginlikle 17 Ekim günü yeniden 2 lira 25 kuruş zam yapılmış, 31Ekim 2023 tarihinde ise 1,57 TL indirime gidilmişti. Motorinin litresinde geçen hafta önce 1 lira 64 kuruş indirim ardından ise 1 lira 15 kuruş zam yapıldı.

Benzin fiyatında ise Ekim ayında 0.66 kuruşluk indirime gidildi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama olarak benzinin litresi ise 34-35 TL aralığına geriledi. LPG ise fiyat değişimleriyle 18 TL'nin üzerinde satılıyor.

Akaryakıt fiyatlarında şu an için bir indirim veya zam beklentisi bulunmuyor. Ancak petrolde yaşanan gerileme son gelişmeler indirim beklentilerini kuvvetlendiriyor.

 

Kaynak: TGRT Haber derleme, Investing
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...