Tgrt Haber

Petrol kara bulutlara teslim oldu! Piyasa sıkıştı, en büyük günlük düşüş görüldü

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
05 Ekim 2023 15:05 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 15:15
Petrol kara bulutlara teslim oldu! Piyasa sıkıştı, en büyük günlük düşüş görüldü

OPEC+'nın arz kesintileri piyasayı sıkılaştırıyor. Arzın daha da artacağı sinyali tedirginliğe neden olurken fiyatlarda da sert düşüşleri tetikliyor. Analistler petrolde 100 dolar beklentisinin şimdilik uzak olduğunu belirtirken ham petrol talebinde büyük sorunların kapıda olduğu yorumlarını yapıyor. Brent petrolde düşüş günlük yüzde 5,3’le 86 dolara, ABD Petrolü yüzde 5,2 düşüşle 84 dolara geriledi.

Ülkelerin ekonomik dar boğaza girişinin petrolde talebi azaltacağına yönelik beklentiler fiyatlarda sert düşüşlere neden oluyor. Endişeler git gide tırmanırken OPEC+​'nın arz​ kesintileri de petrol​ piyasasını sıkıştırıyor.

Brent petrolde düşüş günlük yüzde 5,3’le 86 dolara, ABD Petrolü yüzde 5,2 düşüşle 84 dolara geriledi. Sabah saatlerinde yüzde 5,6’ya çıkan düşüş Eylül 2022’den beri en büyük bir günlük düşüş olarak kayda geçti.

PETROL 4 AYLIK DÖNEMDE 40 RALLİ YAPMIŞTI

BloombergHT’nin haberine göre, petrol fiyatları haziran ayından eylül sonuna kadar yaklaşık yüzde 40 ralli yapan petrol fiyatları düşüşe geçti. Fed’in faiz oranlarının daha fazla artacağına yönelik sinyallerle tırmanan endişeler petrolde de düşüşe neden oldu.

ABD, OPEC+, RUSYA ÜÇGENİNDEKİ KARARLAR TEDİRGİN EDİYOR

ABD’de son açıklanan veriler, petrol stoklarının sekiz haftada ilk kez arttığını gösterdi. Öte yandan OPEC+ ülkelerinden Suudi Arabistan ve Rusya yıl sonuna kadar üretim kesintilerine devam edeceklerini duyurdu.

FED VE DOLAR KAYGISI PETROLE DARBE VURACAK

Fed’in faiz artırımlarını henüz sonlandırmadığına dair artan kaygılar, doların yükselmesine neden oldu. Dolardaki yükseliş de emtiaları çoğu alıcı için daha pahalı hale getirdi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya “küresel büyüme gelecek sene büyük darbe alacak gibi görünüyor. Bu da ham petrol talebi görünümü sorunlu olacak anlamına geliyor. Yatırımcılar, petrolde 100 dolar beklentisinin şimdilik uzak olduğunu fark etti.” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...