Tgrt Haber

Petrol OPEC'e rağmen düştü, motorine indirim göründü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
06 Aralık 2023 09:57 - Güncelleme : 06 Aralık 2023 10:30
Petrol OPEC'e rağmen düştü, motorine indirim göründü

Brent petrol fiyatları OPEC ülkelerinin arz kesintisine gitmesine rağmen 80 doların altına düştü. Küresel arz endişeleri piyasalarda temkinli adımların atılmasına yol açtı. Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme sonrasında motorine indirim geleceği öğrenildi.

Brent ham petrol​ vadeli işlemleri çarşamba günü varil başına 78 doların altında seyrediyor. Orta Doğu’da yaşanan gerilim sonrası 100 dolara kadar yükseleceği ifade edilen petrol son günlerde rekor seviyelerin çok altında. Gelişmelerle beraber İstanbul’da 37 lira civarında satılan motorine indirim geldi.

KESİNTİLER GEREKİRSE 2024 YILINDA DA SÜRER

ABD ham petrol ihracatının küresel arzın artmasına ilişkin endişeleri desteklemesiyle beş ayın en düşük seviyelerine geriledi. Veriler, ABD ham ihracatının günde 6 milyon varil ile rekor seviyeye yaklaştığını ortaya koydu. 

Avrupa ve Asya'ya petrol akışları istikrarlı bir grafik çizdi. OPEC ülkeleri ise kesintilerin devam etmesi konusundaki kararlarına devam ediyor.  Bu arada Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, üretimi azaltmaya yönelik mevcut önlemlerin yeterli olmaması durumunda OPEC+​'nın "spekülasyon ve oynaklığı" ortadan kaldırmak için 2024'ün ilk çeyreğinde petrol üretim kesintilerini derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Petrol OPEC'e rağmen düştü, motorine indirim göründü

FOSİL YAKIT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Öte yandan 2023 İklim Değişikliği Konferansı Cop28’de ülkelerin açıklamaları da petrolün geleceğinin belirlenmesinde etkili oldu.  Afrika, Avrupa, Pasifik ve Karayip ülkeleri ile beraber fosil yakıtların tüm dünyada kullanımına son verilmesini destekliyor. Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi ABD de fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını destekliyor. 

Buna karşın Rusya, Suudi Arabistan ve Çin gibi diğer ülkeler fosil yakıtların kullanımı konusunda ısrarcı.  Birleşik Arap Emirlikleri'nde Cop28'ye başkanlık eden Sultan Ahmed Al Jaber “Bu toplantıya olgun bir konuşma yapmak için gelmeyi kabul ettim. Alarm verdiği söylenen herhangi bir tartışmaya hiçbir şekilde katılmıyorum. Fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasının 1.5 C'ye ulaşılmasını sağlayacağını söyleyen hiçbir bilim ya da senaryo yok" ifadelerini kullandı.

MOTORİNE NE KADAR İNDİRİM GELDİ?

Motorin fiyatlarında gece yarısından itibaren indirim bekleniyor. Pompa satış fiyatında 1 lira 34 kuruş indirim öngörülüyor. Benzin grubunda ise fiyat değişikliği beklenmiyor. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 34,50 TL
Motorin fiyatı: 37,55 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 34,55 TL
Motorin fiyatı: 37,61 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 35,21 TL
Motorin fiyatı: 38,21 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 35,31 TL
Motorin fiyatı: 38,37 TL

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...