Tgrt Haber

Petrol sert düştü, dolar kuru rekoru gördü: Akaryakıta indirim gelecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
23 Haziran 2023 11:58 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 12:18
Petrol sert düştü, dolar kuru rekoru gördü: Akaryakıta indirim gelecek mi?

Küresel ekonomilerdeki yavaşlama talep endişeleriyle beraber bankaların faiz kararları petrol fiyatlanmalarını etkiledi. Brent petrol bu hafta yüzde 4’ten fazla değer kaybetti. Yurt dışında yaşanan gelişmelerin akaryakıt fiyatlarını düşürmesi beklenirken gözler dolar/TL kuruna çevrildi.

Brent petrol​ vadeli işlemlerde haftanın son işlem gününde değer kaybederek 73 doların altına kadar geriledi.  Fiyatlardaki düşüşte, küresel bankaların faiz artırımına gitmesi ve bu yıl faiz oranlarının daha da artacağının sinyallerini vermesi etkili oldu. Uzmanlar düşüşlerin etkisiyle akaryakıt fiyatlarına indirim geleceğini ifade ederken yükselen dolar kurunun fiyatları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

PARA POLİTİKALARI FİYATLARI ETKİLEDİ

Dün İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 5'e çıkardı. İsviçre Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,75'e çıkarırken, Norveç Merkez Bankası da politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 3,75'e yükseltti. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ise Federal Açık Piyasa Komitesi'nin faiz oranlarını bu yıl yeniden ve belki 2 kez daha artırabileceği görüşünde olduğunu söyledi.

YÜKSEK DOLAR PETROLÜ BASKILADI

Fed’in şahin söylemleri karşısında diğer para birimlerine karşı doların yükselişi de petrol fiyatlarını baskıladı. Amerikan dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 0,26 artışla 102,2'ye yükseldi. Güçlü doların, diğer para birimi kullananlar için petrolü daha pahalı hale getirerek talebi düşüreceği tahmin ediliyor.

Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi ülkede ham petrol stoklarının geçen hafta 3,8 milyon varil düştüğünü açıkladı. Beklenti stokların 1,2 milyon varil düşmesi yönündeydi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol talebinin yükseldiğini gösteren veriler fiyatların düşüşünü kısıtladı. Brent petrolde teknik olarak 73,65 ile 73,83 dolar aralığının direnç, 73,03 ile 72,90 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Petrol sert düştü, dolar kuru rekoru gördü: Akaryakıta indirim gelecek mi?

YÜZDE 4’TEN FAZLA DEĞER KAYBETTİ

Merkez bankalarından gelen şahin mesajların küresel ekonomi ve enerji talebi görünümünü zedelemesiyle bu hafta yüzde 4'ten fazla kaybetti. Gelişmiş ekonomilerden gelen PMI verisi, imalat ve hizmet faaliyetlerinde keskin bir yavaşlamaya işaret ediyor. 

DOLAR KURUNDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Faiz kararları sonrasında dolar kuru​ 25 liranın üzerine çıktı. Dolar kurlarından yaşanan sürekli artış nedeniyle petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen indirimin gelmesinin zor olduğu yorumları yapılıyor.

TÜRKİYE’DE HAM PETROL İHRACATI ARTTI

Türkiye'nin ham petrol ithalat miktarı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 23,2 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ham petrol ithalatı Mayıs ayında 2 milyon 462 bin 849 ton oldu. İthalat Nisan ayında 1 milyon 998 bin 740 ton seviyesinde bulunuyordu. İthalat geçen yıl aynı aydaki 2 milyon 971 bin 193 tona göre ise yüzde 17,1 düşüş gösterdi.

GÜNCEL DOLAR KURU​ İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...