Tgrt Haber

'Petrol talebi patlayacak' iddiası pompaya yansıdı, benzine zam göründü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 May 2023 16:41 - Güncelleme : 20 May 2023 16:57
'Petrol talebi patlayacak' iddiası pompaya yansıdı, benzine zam göründü

Brent petrol son günlerde hareketli bir grafik çizdi. ABD borç krizine yönelik iyimser hava petrolde ibrenin yeşile dönmesine neden oldu. Sert düşüşler sonrası son bir ayın ilk haftalık kazancını kaydeden petrol kritik eşiğin üzerine çıktı. Piyasalardaki baş döndüren gelişmeler ise pompaya yansıdı. Benzin grubunda 23 Mayıs Salı gününden geçerli olmak üzere fiyat artışı bekleniyor.

Petrol fiyatlarında yukarı ve aşağı yönlü hareketler yurt içinde akaryakıt​ fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay petrolde sert geri çekilmeler yaşanması sonrası akaryakıta ardı ardına indirimler geldi. Motorin​ 17 TL’ye kadar geriledi. Ancak dünyadaki arz endişeleri ve Çin’den gelecek talebin artacağına yönelik beklentiler fiyatlar üzerindeki etkili olmaya devam ediyor. Son olarak motorine gelen 76 kuruşluk zammın ardından bezin fiyatlarının da artması bekleniyor.

BORÇ LİMİTİ KRİZİ PİYASALARI SARSABİLİR

Fiyatlardaki yükselişte, ABD'de borç limiti konusundaki müzakerelerde anlaşmaya varılacağına dair beklentilerin artması etkili oldu. Ancak Beyaz Saray yetkililerinin anlaşmanın mümkün olduğuna dair açıklamalarına rağmen Cumhuriyetçilerden tam aksine açıklamalar geliyor.  Anlaşmaya varılamaması piyasaların sıkıntıya düşmesine neden olacak gibi görünüyor.

PETROL TALEBİ ARTACAK

Öte yandan ABD Enerji Enformasyon İdaresi petrol talebinin 2022’de ortalama 99,4 milyon varil olurken 2023'te 100,9 milyon varile çıkacağını ifade ediyor. Kuruluştan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Daha yüksek tüketim tahmini, öncelikle küresel ekonomik büyümeye yönelik yukarı yönlü revizyonlardan kaynaklanıyor. Çin​'in 2023'te küresel sıvı yakıt tüketimindeki artışın yaklaşık yarısını oluşturmasını bekliyoruz. Çin'deki tahmini tüketim 2023'te 700.000 varil/gün artacak. Hindistan'daki tüketimin 200.000 varil/gün artacağını ve OECD dışı diğer tüketimin artacağını tahmin ediyoruz. Bu da günde ortalama 500.000 varil artış anlamıma geliyor.

BENZİNE KAÇ LİRA ZAM GELDİ?

Son olarak motorine 76 kuruşluk zam geldi. Foreks Haber’de yer alana habere göre; Benzin​ grubunda 23 Mayıs Salı gününden geçerli olmak üzere fiyat artışı bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 19,76 TL
Motorin fiyatı: 19,33 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 19,81 TL
Motorin fiyatı: 19,39 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,17 TL
Motorin fiyatı: 19,74 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,16 TL
Motorin fiyatı: 19,82 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...