Tgrt Haber

Yeni akaryakıt zammı kapıda: Bir ay sonra ilk kazanç, petrol kayıplarını geri alıyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
19 May 2023 11:52 - Güncelleme : 19 May 2023 12:52
Yeni akaryakıt zammı kapıda: Bir ay sonra ilk kazanç, petrol kayıplarını geri alıyor

Petrol piyasaları ardı ardına aldığı darbeler sonrası bir ay içinde ilk haftalık kazancını kaydetti. ABD borç krizlerine yönelik iyimser hava fiyatların üzerindeki baskıyı kaldırdı. Gelişmeler yurt içinde pompa fiyatlarına yansırken motorine yeniden zam geldi. Araç sahipleri yeni akaryakıt zamlarının gelip gelmeyeceğini merak ediyor.

ABD​'nin borç tavanını kaldırmasına ilişkin yenilenen iyimserliğin yanı sıra, ABD’de güçlü yakıt talebine dair işaretler de petrol​ fiyatlarını destekledi. Brent petrol​, Nisan ortasından bu yana ilk haftalık kazancını kaydetti. Bu gelişmeler akaryakıt fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri destekledi. Yıl içinde petrol fiyatlarının yükselişler yaşaması bekleniyor.

PETROL BORÇ TAVANI TARTIŞMASININ ORTASINDA KALDI

Yatırımcıların, Washington'daki borç limiti müzakerelerinin olası sonucunu beklemesi nedeniyle petrol fiyatları, perşembe günü düşerek dün önceki seanstaki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Değer kaybeden petrol yüzde 0,49 düşüşle 76,58 dolara geriledi. ABD'nin borç limitini yükseltmek için anlaşmaya varacakları beklentisi, çarşamba günü ham petrol fiyatlarını yüzde 3'ün üzerinde yükseltti.  Öte yandan 2021'den bu yana en yüksek seviyelere çıkan talep nedeniyle ABD benzin stoklarında düşüş yaşandı.

JP MORGAN’DAN KORKUTAN BRENT PETROL TAHMİNİ

JPMorgan analistlerine göre Fed'in sıkı para politikasından vazgeçeceğine dair beklentiler petrol fiyatlarının yakında daha da toparlanmaya hazır.  Yakın tarihli bir nota göre, 1988'den bu yana, bir sıkılaştırma döngüsündeki son artışı, üç ay sonra Brent ham petrolünün fiyatındaki artışlar izledi ve ortalama yüzde 9 geri döndü.

JPMorgan, Brent'in dördüncü çeyrekte artışla 94 dolara yükseleceğini tahmin ediyor.  Analistler, "Şimdilik ana çıkarım: Fed faiz artırım kampanyasını yakında durdurursa, en olası senaryo petrolün iyi performans göstermesidir" yorumunda bulundu.

YURT İÇİNDE AKARYAKITA ZAM GELİR Mİ? 

Son zamanların en fazla oynaklık yaşayan emtialarından biri benzin oldu. Mayıs ayının ilk haftalarından ardı ardına indirim gelen motorin İstanbul’da 17 liraya kadar düştü. Son olarak 9 Mayıs tarihinde 66 kuruşluk motorine bu gece yarısı 76 kuruş zam geldi. Diğer yandan benzin fiyatları da gelen zamlarla yeniden yükselişe geçti. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 19,76 TL
Motorin fiyatı: 18,58 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 19,81 TL
Motorin fiyatı: 18,64 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,17 TL
Motorin fiyatı: 18,98 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,16 TL
Motorin fiyatı: 19,06 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...