Petrol'e Çin ve Libya darbesi: Kazançlarını geri verdi, değer kaybı sürüyor

Brent petrol geçtiğimiz hafta arz kesintileri sayesinde sağladığı artış serisini sürdüremedi. Libya’daki tesiste üretimin yeniden başlaması ve Çin’den gelen büyüme beklentilerinin düşük gelmesi fiyatlanmaları etkilerken brent petrol vadeli işlemleri pazartesi günü varil başına 79 dolara geriledi.

Petrol'e Çin ve Libya darbesi: Kazançlarını geri verdi, değer kaybı sürüyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
17.07.2023
saat ikonu 10:05
|
GÜNCELLEME:
17.07.2023
saat ikonu 10:05

Brent petrol cuma günü yüzde 1,8 deger kaybederek 81 dolar seviyesinin altina düstü. Protesto gösterileri yüzünden üretime ara veren Libya petrol sahasinda çalismalar yeniden basladi. Çin’den gelen verilerin beklentilerin altinda kalmasi petrol piyasalarini etkilemeye devam ediyor.

LIBYA’DA IKI TESISTE ÜRETIM YENIDEN BASLADI

Geçen hafta kapanan üç Libya petrol sahasindan ikisinin cumartesi aksami üretime yeniden baslamasi piyasalari hareketlendirdi. Petrol, Libya'daki önemli bir petrol sahasinin üretime yeniden baslamasi ve Çin'in ekonomik büyümesinin beklentileri karsilamamasi nedeniyle ikinci günde düstü.

Bloomberg’te yer alan habere göre, Brent, Cuma günü yüzde 1,8 kaybettikten sonra varil basina 79 dolara düstü. Konuya yakin bir kaynak, protestocularin bölgeden ayrilmasinin ardindan Libya'nin en büyük petrol sahalarindan biri olan Sharara'da üretimin yeniden baslatildigini söyledi. Geçen haftaki kesintiden önce günde yaklasik 250 bin ila 260 bin varil üretiyordu.

RUSYA LIMANLARINDA IHRACAT AZALDI

OPEC lideri Suudi Arabistan ile birlikte arz kesintisi taahhüdünü yerine getirmesiyle, Rusya'nin bati limanlarindan petrol ihracati önümüzdeki ay Temmuz seviyelerine göre günde yaklasik 100.000-200.000 varil düsecek.

ÇIN BEKLENENI VEREMEDI

Çin ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden daha yavas büyüdü ve tüketici harcamalari Haziran'da önemli ölçüde azaldi. Yine de, dünyanin en büyük ham petrol ithalatçisindaki görünür petrol talebi geçen ay bir yil öncesine göre yüzde 14 artti.

Ham petrol son üç hafta içinde yükseldi, ancak Çin'in cansiz ekonomik toparlanmasi ve Fed'in parasal sikilastirma politikasi talep üzerinde baski olusturmasi nedeniyle bu yil düsük kalmaya devam ediyor. ABD merkez bankasi yetkililerinin bu ay borçlanma maliyetlerini yeniden artirmasi bekleniyor ve yilin ilerleyen zamanlarinda daha fazla artisa hâlâ açik olduklarinin sinyalini verdiler.

Petrol'e Çin ve Libya darbesi: Kazançlarını geri verdi, değer kaybı sürüyor

60 DOLARI ASTI

OPEC+'nin üyeleri Suudi Arabistan ve Rusya'nin ham petrol ihracatini düsürmesiyle, piyasanin nihayet bu yarida sikilastigina dair bazi isaretler var. Bu bordürler, Libya'daki kesintiler ve Nijerya'da devam eden arz kesintisi ile Brent'in geçen hafta varil basina 80 dolari kisa bir süre geçmesine yardimci oldu.

Petrolün son zamanlardaki yükselisi, Rusya'dan ihraç edilen Ural ham petrolünün fiyatinin, Moskova'nin petrol gelirini azaltmak için G7 tarafindan belirlenen tavan fiyati 60 dolari astigi anlamina geliyor.

ETİKETLER
#brent petrol
#çin
#üretim
#libya
#ihracat
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.