Tgrt Haber

Piyasalar diken üstünde, gözler ABD'de! Altında son durum: 6 kurum peş peşe açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
14 Şubat 2023 11:50 - Güncelleme : 14 Şubat 2023 12:00
Piyasalar diken üstünde, gözler ABD'de! Altında son durum: 6 kurum peş peşe açıkladı

Tüm piyasalar ABD’den gelecek enflasyon verilerine odaklanırken yatırımcı altındaki hareketlilikleri dikkatle izliyor. Haftanın ilk işlem gününe geçtiğimiz haftaya göre değer kaybederek başlayan altının seyri ABD ekonomisine göre şekillenecek. Altı kurum altın yorumlarını açıklarken uzmanlar güçlü bir enflasyon verisinin doları güçlendirmesine, parite, petrol ve altında düşüşler yaşanmasına neden olabileceğini söylüyor.

Gram altın​ geçtiğimiz haftalarda ons altından aldığı destekle sert yükselişler kaydederken yine ons tarafındaki değer kayıpları ile geriledi. Piyasalar bugün açıklanacak olan ABDenflasyon​ verilerinin küresel ekonomiyi yönlendirmesini bekliyor. Reuters ekonomistleri ABD’de tüketici fiyatlarının ocakta önceki aya göre yüzde 0,4 artmasını, çekirdek TÜFE’nin de yine yüzde 0,4’lük bir artış kaydetmesini bekliyor Enflasyonda gerileme beklentisi ile beraber tam tersi bir durumun ortaya çıkması da öngörüler arasında. Peki, veriler altın fiyatlanmalarını nasıl etkileyecek?

SON 10 GÜNDÜR ZAYIFLAMA VAR

Deutsche Bank stratejisti Jim Reid enflasyonda düşüş eğilimlerinin gözlendiğini ifade ederek “son 10 gün içinde” zayıfladığına dikkat çekiyor. Reid, “Önce ABD tarım dışı istihdam verisi hizmet enflasyonunun beklenenden daha uzun süre güçlü kalacağına işaret etti. Sonra birçok şahin merkez bankası yetkilisinin piyasaların verileri görmezden geldiği ancak yavaş yavaş uyandığını söylediğini gördük” dedi.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELMESİ DOLARI GÜÇLENDİRİR

ING Bank da ABD’den gelecek verinin beklentilerin üzerinde gelmesinin doları güçlendirerek, euro/ dolar​ paritesinde 1,05 düzeylerine çekilme görülebileceğini belirtiyor. ABD’li finans kuruluşu Westpac de ortalama beklentinin üzerinde bir TÜFE​ verisinin “kaydadeğer bir dolar hareketi” getirebileceğini söylüyor. Deutsche Bank euro/dolar paritesinin 2. çeyrekte 1,10 düzeyine yükselmesini bekliyor. Singapur merkezli banka OCBC ise ABD enflasyonun düşüşünde görülecek bir yavaşlamanın doları destekleyeceği görüşünü savunuyor.

ONS ALTINDA 2 BİN DOLAR SEVİYELERİ GÖRÜLEBİLİR

Altın fiyatları ise dolardaki güçlenişe bağlı olarak haftaya düşüşle başladı. Spot altın TSİ 15:27 itibariyle yüzde 0,2’ye yakın düşüşle 1.853 dolara kadar geriledi. ABD’den gelecek enflasyon verisinin güçlü gelmesi durumunda uzmanlara göre altın fiyatlarında yeni gerilemeler görülebilir. Ancak Exinity baş piyasa analisti Han Tan, enflasyonun daha hızlı bir düşüşe işaret etmesi durumunda Fed’in faiz artışlarını durdurması mümkün ve 2 bin dolar seviyelerine tırmanış gelebilir. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...