İki ülkeden kur hamlesi! Uzak Doğu'dan dolara sert müdahale

Uzak Doğu ülkelerinden dolara müdahale geldi. Küresel piyasalar Japonya ve Çin’in aldığı kararla yeni haftaya başladı.

KAYNAK:
|
GİRİŞ:
25.03.2024
saat ikonu 11:35
|
GÜNCELLEME:
25.03.2024
saat ikonu 11:35

Çin ve Japonya kendi para birimlerine yönelik dalgalanmalar ve deger kayiplari ile mücadele etmek için kurlara müdahale etti. Asya piyasalari yeni haftaya karisik baslarken küresel piyasalara Japonya ve Çin’in hamleleri damga vurdu.

YEN’DE DALGALANMAYA IZIN YOK

Geçtigimiz hafta 17 yil sonra ilk kez negatif faiz politikasini birakan Japonya’dan kurlara sözlü müdahale geldi. Ülkenin kurpolitikalarindan sorumlu bakan yardimcisi Masato Kanda, konuya ilisikin yaptigi açiklamalarda yendeki spekülatif harekete izin vermeyeceklerini belirterek "Asiri dalgalanmalara karsi uygun olan adimi atacagiz. Her zaman haziriz” dedi.

Piyasalar hareketlendi, Uzak Dogu'dan dolara sert müdahale! - 1. Resim

YEN’DE DEGER KAYBI DURDU

Atilan adimlarin ardindan Japonya'da döviz piyasasina müdahale edilebilecegi ihtimali yendeki deger kaybini su an için durdurdu. Açiklamalar sonrasi dolar/yen kurunda düsüs gerçeklesti. Geçen hafta 151,86’ya kadar çikan dolar/yen, haftaya 151,1 civarinda basladi.

Japonya'nin Nikkei endeksi yendeki deger kaybiyla geçen hafta yüzde 5,6 yükselerek tarihi zirveyi görmüstü.

Piyasalar hareketlendi, Uzak Dogu'dan dolara sert müdahale! - 2. Resim

YUAN DOLARA KARSI EN BÜYÜK YÜKSELISINI KAYDETTI

Bir baska hamle ise Çin Merkez Bankasi’ndan geldi. Ülkede  günlük döviz kuru islem bandini yuanin degerini artiracak sekilde belirledi. Böylelikle yuanin genis bantta deger kazanmasini saglandi.

Banka, dolar/yuan referans kurunu pazartesi günü 7,0996’da belirledi. Bu seviye kasimdan bu yana en güçlü yuan sabitlemesi oldu.  Karar sonrasi yuan dolara karsi yüzde 0,5 ile aralik ayindan beri en hizli günlük yükselisini kaydetti.

Uzmanlar ise Çin'in kararinin yuanda daha fazla zayiflamaya izin verilmeyecegine dair güçlü bir sinyal oldugunu belirtti.

 

 

ETİKETLER
#çin
#japonya
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.