Kızıldeniz’de devam eden gerginlik ve küresel talep görünümündeki belirsizlik petrol fiyatlarını dengede tuttu. Tüm dünya piyasaları petrol fiyatlarına kilitlenirken fiyatlar varil başına 78 dolar oldu.
Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların petrol fiyatlarını desteklemesi beklenirken küresel talep görünümü fiyatları dengede tuttu. Husi saldırılarıyla ticaret yolları değişirken petrol fiyatlarına yönelik endişeler piyasalarda tedirginliğe yol açtı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri Salı günü, yatırımcıların son derece belirsiz küresel talep görünümüne karşı Orta Doğu'da artan gerilimlerle varil başına 78 doların üzerinde dengelendi. Petrol pazartesi günü yüzde 0,2 gerilemişti.
Husi militanları pazartesi günü ABD'ye ait bir ticari gemiyi balistik füzeyle vurarak küresel ticareti aksatmaya devam etti. Öte yandan pazartesi günü daha fazla petrol tankeri Kızıldeniz'deki güzergahını değiştirdi. Bu da nakliye maliyetini artırdı ve teslimatlarda gecikmelere neden oldu.
Diğer yandan küresel ekonomik belirsizlikler piyasa üzerinde baskı oluşturuyor. Faiz oranlarına yönelik beklentiler yatırımcıların temkinli davranmasına neden oldu. Avrupa Merkez Bankası, devam eden enflasyon ve jeopolitik riskler göz önüne alındığında, bu yıl faiz indirimi yapmak için çok erken olabileceğinin sinyalini verdi. Yatırımcılar ayrıca FED’in erken faiz indirimlerine ilişkin tahminlerini düşürdü.
ABD devlet tahvillerinde tüm vadelerde getiriler yükseldi. 10 yıllık ve iki yıllık getiri, altı baz puan arttı. Dolar endeksi salım günü 103 civarında seyretmeye başladı. Artan tahvil getirileriyle beraber hisse senetleri piyasalarında düşük iştah dikkat çekti. Piyasalar şu anda merkez bankasının Mart ayında faiz indirimine başlayacağı ihtimalini %70 olarak fiyatlıyor.