Tgrt Haber

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda: Faiz artışları devam edecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
24 Ağustos 2023 09:05 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 09:16
Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda: Faiz artışları devam edecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün Hafize Gaye Erkan başkanlığında 3. kez toplanarak faiz kararını açıklayacak. Ekonomistlerin ve piyasaların beklentileri 250 baz puanlık bir artış yapılacağı yönünde.

TCMB​ bugün yılın sekizinci toplantısını gerçekleştirecek. Hafize Gaye Erkan başkanlığında 3.kez toplanacak olan Para Politikaları Kurulu’nun (PPK) yeniden faiz artışına gitmesi bekleniyor.

SON TOPLANTIDA 250 BAZ PUAN ARTIŞ OLDU

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), temmuz ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50'ye çıkardı. Faiz kararının açıklanmasının hemen ardından yayımlanan PKK karar metninde şu ifadelere yer verildi: Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon​ beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir. Karar metninde enflasyonda iyileşme görülene kadar faiz artışlarının devam edeceği siyali verildi. 

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda: Faiz artışları devam edecek mi?

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26,50 oldu.

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...