Tgrt Haber

Piyasaların gözü Moody's’in Türkiye raporunda! Kredi notu görünümünü ‘pozitif’e yükselir mi?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme, Foreks, Sabah, ekonomim
15 Aralık 2023 16:28 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 16:37
Piyasaların gözü Moody's’in Türkiye raporunda! Kredi notu görünümünü ‘pozitif’e yükselir mi?

Piyasalarda gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirme raporuna çevrildi. Ekonomistler, gidişattaki olumlu gelişmelerin etkisiyle Türkiye'nin kredi notunda ve not görünümünde iyileştirme yapabileceği yorumları yaparken, Foreks yeni anketini açıkladı. Peki, Türkiye’nin kredi notu görünümü ‘pozitif’e yükselir mi? İşte ekonomistlerin değerlendirmeleri

Piyasaların odağında bugün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's​'in Türkiye​ değerlendirme raporu olacak. Piyasalar kapandıktan sonra Moody's'in raporunun açıklanması bekleniyor.

MOODY’S TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ ANKETİ SONUÇLANDI

Moody's'in 15 Aralık Cuma gecesi açıklanması beklenen değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak tutması beklenirken, görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e yükselteceği tahmin ediliyor.

Foreks Haber’in düzenlediği ankete göre, Moody’s tarafından yapılması beklenen değerlendirme için katılım sağlayan 15 ekonomistin 12’si görünümün “pozitif’e yükseltileceği görüşünü savundu. 5 ekonomist ise kredi notunun “B3″ten “B2″ye yükseltileceği tahmininde bulundu. Kredi notu​ değişikliği bekleyen 5 ekonomistin 2’si görünümün “durağan” olarak bırakılacağını, 3’ü ise “pozitif” olarak değiştirileceğini öngördü. Moody’s’in 2023 takviminde 15 Aralık Cuma gecesi Türkiye ile ilgili bir değerlendirmesi bulunuyor. Ancak Moody’s, takvimde yer alan günlerde bir değerlendirme raporu açıklamayabiliyor. Moody’s’in raporu açıklanması durumunda, değerlendirme gece yarısından sonra gelecek.

MOODY’S’İN SON DEĞERLENDİRMESİ NE OLMUŞTU?

Moody’s, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e indirirken, ‘Negatif’ olan görünümü ise ‘Durağan’a revize etmişti.

FITCH’İN TÜRK BANKALARI ANALİZİ ‘İYİMSER’

Fitch​ bugün yayımladığı Türk bankaları raporunda, makro ihtiyati düzenlemelerin sadeleştirilmesine yönelik adımların bu yılın üçüncü çeyreğinde marjları desteklediğini bildirdi. Artan net faiz gelirleri, halen yüksek olan ve artan TL mevduat maliyetlerini büyük ölçüde telafi ederken, ticari kazançlar ve ücretler de önceki dönemlere göre daha düşük olmasına rağmen performansı desteklemeyi sürdürdü. Yılın üçüncü çeyreğinde artan faiz oranlarının etkisiyle kredi büyümesinde yavaşlama görüldü.

TÜRKİYE'NİN KREDİ RİSK PRİMİNDEKİ (CDS) DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 319 baz puana gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi. CDS'teki gerileme; devam eden jeopolitik risklere karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik kararlı adımları ve TL'ye uluslararası fon akışıyla sürüyor.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ REKOR KIRDI

Merkez Bankası rezervleri de mayıs sonundan bu yana 42,9 milyar dolar artarak 141,4 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

EN GÜÇLÜ PORTFÖY GİRİŞİ OLARAK KAYITLARA GEÇTİ

8 Aralık haftasında haftalık toplam net portföy girişi, 1 milyar 453,8 milyon dolar ile 21 Temmuz 2017'den bu yana en güçlü portföy girişi olarak kayıtlara geçti.

S&P GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİRDİ

Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti, kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Standard & Poor's Türkiye kararı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Şimşek, "Attığımız adımlar karşılık buluyor” ifadesini kullandı.

S&P Global Ratings’in ve diğer yabancı kuruluşların Türkiye kredi notlarının ne anlama geldiğini ise Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek yorumladı. Eğilmez, S&P’nin notuna ilişkin  “Olumlu değişim sürerse kaynak girişi başlayabilir” yorumu yaparken, kararın ne anlam ifade ettiğine ilişkin bir tablo paylaştı.

“ÜLKEYE KAYNAK GİRİŞİ BAŞLAYABİLİR”

Mahfi Eğilmez gelişmeye ilişkin değerlendirmesini X hesabı üzerinden yapmıştı. Eğilmez, “Faiz ve KKM konusunda atılan rasyonelleşme adımlarıyla başlayan olumlu değişim devam ederse ülkeye kaynak girişi başlayabilir” ifadesini kullanmıştı.

TÜRKİYE’YE VERİLEN KREDİ NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Mahfi Eğilmez’in paylaştığı tabloda, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun (S&P, Moody's ve Fitch) Türkiye notları yer aldı. Eğilmez, kredi notlarının ne anlam taşıdığı ve hangi yatırım kategorisine karşılık geldiğine ilişkin bilgilendirmeyi de bu tabloda paylaştı.

Piyasaların gözü Moody's’in Türkiye raporunda! Kredi notu görünümünü ‘pozitif’e yükselir mi?

TÜRKİYE YATIRIM EŞİĞİNİN HEMEN ALTINDA YER ALIYOR

Buna göre; S&P’nin B+ notu ‘Yüksek Spekülatif Düzey’ anlamına gelirken, yatırım kategorisi olarak ise 'Düşük Düzey’de yer aldı. S&P’nin notu Yatırım Eşiği’nin hemen altında yer aldı.

Kaynak: TGRT Haber derleme, Foreks, Sabah, ekonomim

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...