Tgrt Haber

Ramazan kolisine enflasyon zammı! Geçtiğimiz yıla göre yüzde 131 arttı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
09 Mart 2023 15:32 - Güncelleme : 09 Mart 2023 15:48
Ramazan kolisine enflasyon zammı! Geçtiğimiz yıla göre yüzde 131 arttı

Ramazan ayının yaklaşması ile beraber perakende zincirleri de erzak kolilerini satışa çıkarmaya başladı. Gıda fiyatlarında yaşanan artış Ramazan kolilerine de yansıdı. Geçtiğimiz yıla göre erzak kolileri yüzde 131 zamlandı. Geçen yıl 99,90 lira olan en küçük koli fiyatı 229,90 liraya yükseldi. Lüks olarak ifade edilen koli fiyatı ise yüzde 90 artışla 549,90 lira oldu.

Enflasyondaki artışla beraber  gıda fiyatlarındaki zamlar Ramazan kolisi fiyatlarını da yukarı çekti. Ramazan’a sayılı günler kala pek çok market​ erzak kolilerini satışa sunmaya başladı. Bu yıl kolilerdeki fiyat artışı​ ise gözlerden kaçmadı. Bu yıl en küçük Ramazan kolisindeki fiyata artışı, yıllık yüzde 131 oldu. Geçen yıl en küçük ‘klasik’ Ramazan kolisinin fiyatı 99,90 liradan satılırken, bu yıl 229,90 liradan satışa sunuldu. Yine geçen yıl en büyük ‘lüks’ Ramazan kolisinin fiyatı 289,90 lira iken, bu yıl yüzde 89,6 artış ile 549,90 liradan satışa sunuldu.

ÜRÜNLERİN SAYISI AZALDI

Diğer yandan bu yıl bazı zincir marketler Ramazan kolisini düzenlerken, içine koydukları ürünleri sayısını da azalttılar. Kolilerde geçen yıl ortalama 33 ürün yer alırken, bu yıl ürün sayısı ortalama 30’a indi. Kolilerdeki ürün sayısının azaltılması, fiyata da yansıyor. Kolinin içinde bulunan temel gıda ürünleri salça, tuz, ayçiçeği yağı, un, kuru fasulye, çay, reçel, hazır çorba, küp şeker, makarna ve gazlı içecek olarak sıralanıyor.

BAKLİYAT FİYATLARI DEPREMDEN ETKİLENDİ

Ramazan kolisinde önemli yer bulan pirinçte gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla fiyat artışının önüne geçtiğine vurgu yapan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, iri tanelerde fiyatın düşmediğini ama orta tanelilerde fiyatın gerilediğini bildirdi. Yurt dışında getirilen pirinçlerin 13 lira ile 19 lira arasında değişen kırk pirinç fiyatına satıldığını aktaran Reis, “Kırımızı mercimek ağırlıklı deprem bölgesinde bulunuyor ve kısa süreli bir lojistikte gecikme oldu. Ardından fiyatta da küçük bir yükselme oldu. Yine nohut ve fasulyede de biraz fiyat artışı söz konusu. Bugün fasulyenin natürel fiyatı 27,5 lira bandında bulunuyor. Deprem yardımlardan dolayı bakliyatta çok sirkülasyon oldu” ifadesini kullandı.            

 

 

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...