Tgrt Haber

Rekolte düşük, talep haddinden fazla… Fındık fiyatları uçuşa geçti: Kilosu 125 lirayı görecek!

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
10 Ekim 2023 13:58 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 14:06
Rekolte düşük, talep haddinden fazla… Fındık fiyatları uçuşa geçti: Kilosu 125 lirayı görecek!

Fındıkta hasat mevsiminin bitmesine yakın fiyatlar da netlik kazanmaya başladı. Sezon başında 82,5 lira olarak belirlenen fındık serbest piyasada uçuşa geçti. Tüccarlar fiyatların 125 liraya dayanacağını öngörüyor.

Karadeniz’in birçok ilinde fındık​ hasadına veda etme zamanı geldi. Fındık hasadını bitirip kurutma işlemlerine geçen üretici​ bu sene rekolteden yana dertli. Hasatta yaşanan kaybın fiyatlarla dengelenmesi beklenirken serbest piyasa dengeleri altüst etti.

Serbest piyasada oluşan fiyatlar üreticiyi başta memnun etmedi. Rekolte kaybının fiyatlarla önlenmesi beklenirken sezon başında serbest piyasa taban fındık alım fiyatı 82,5 lira olarak belirlenmişti. Üreticilere daha düşebileceği yönünde uyarılar yapılırken fiyatlarda tansiyon bir anda yükseldi. Hasat​ döneminin bitimine yaklaşmışken serbest piyasada fındığın kilosu 100 liraya ulaştı. Tüccarlar fiyatların 125 liraya ulaşacağı tahmininde bulundu.  

Rekolte düşük, talep haddinden fazla… Fındık fiyatları uçuşa geçti: Kilosu 125 lirayı görecek!

FİYATI 125 LİRAYA DAYANACAK

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde fındık tüccarlığı yapan Tekin Denizhan,sezonda 96 liradan satılan fındık fiyatının önümüzdeki süreçte 125 liraya çıkabileceğini söyledi. 2024 yılının Ocak ayı itibariyle bu fiyatın oluşabileceğini söyleyen Denizhan, "Elinde fındığı tutan altın yılını yaşar. Ciddi bir talep var, fındık yok satıyor. Dünya pazarında ülkemizde üretilen fındığa da ciddi bir talep var. Türkiye için Fındık çok önemli bir ihracat ürünü. O açıdan fındık yok satıyor. Talebin yoğun olduğu Türk fındığının yerini başka bir ülkenin fındığının dolduramayacağını açıkça görüyoruz. Onun şuan oluşan fiyatların, gelecek sezon daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim beklentimiz yılbaşında 5 dolar üzerine çıkması” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...