Tgrt Haber

Resesyon korkusu dolar talebini artırdı: Yurt içinde sakin seyir devam ediyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
26 Nisan 2023 12:51 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 12:57
Resesyon korkusu dolar talebini artırdı: Yurt içinde sakin seyir devam ediyor

Dolar kuru piyasalarda makas aralığının artmasına yönelik tartışmaların ortasında güne yatay bir seyirle başladı. ABD’li şirketlerden gelen karışık veriler ve resesyon korkusunun yükselmesi yatırımcının riskli varlıkları terk etmesine ve dolara yönelmesine neden oldu. Dolar endeksi yükselişe geçerken yurt içinde kur güne 19,42’den başladı.

Dolar endeksi​ 100 seviyelerini görmesinin ardından yeniden yükselişe geçti. Dün 19,38-19,45 bandında hareket eden dolar/TL​, günü önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 19,4246'dan tamamladı. Dolar/TL, güne yatay seyirle başlamasın ardından önceki kapanışın hemen üzerinde 19,4270'ten işlem görüyor. Avro/TL önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 21,4160'tan, sterlin/TL​ de yüzde 0,4 yükselişle 24,2000'den satılıyor.

RESESYON ENDİŞESİ DEVAM EDİYOR

Dün yüzde 0,6 yükselen dolar endeksi, yeni günde önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 101,6 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi yüzde 0,4 değer kazancıyla 1,1020'den alıcı buluyor. Analistler, merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı "şahin" adımların sonuna yaklaşıldığını kaydederek, dünya genelinde resesyon endişesinin ise günden güne güç kazandığını ifade etti.

ŞAHİN POLİTİKALAR SON BULACAK MI?

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentilerin yüzde 77'ye inse de güçlü kalmaya devam ettiğini aktaran analistler, Banka'nın bu faiz artışıyla "şahin" politikalarını sonlandıracağı öngörülerinin öne çıktığını kaydetti. Analistler, bugün ABD'de dayanıklı mal siparişleri, dış ticaret açığı ve toptan eşya stokları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 101,5 ve 100'ün destek, 103 seviyesinin direnç konumunda olduğunu bildirdi.

FED​ ÖNCESİ PİYASALAR TEMKİNLİ

Yapı Kredi günlük dolar bülteninde şu ifadeleri kullanarak piyasaları değerlendirdi: Haber akışı risk iştahını baskılıyor. Dün ABD kaynaklı gerek şirketler tarafından gerek veriler tarafından gerekse kamudan gelen haberler yavaşlamaya, resesyona yönelik kaygıları artırdı. Yatırımcıların tavrı ise riskli varlıklardan biraz uzaklaşmak şeklinde oldu. Para piyasalarında ise Usd talebi biraz arttı. Birkaç gündür aşağı gelen Dolar Endeksi 102 seviyesine yükseldi. Bu sabah 101,8 civarında işlem görüyor. Makro veriler, ABD borç tavanı ve şirket bilançoları odakta olmaya devam edebilir. Haftaya FED kararı açıklanacak. Karar öncesi piyasa biraz temkinli olmayı tercih edebilir.

YATIRIMCILAR HABER AKIŞINI TAKİP EDİYOR

Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu. Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,42 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,40 ve 19,35; yukarıda 19,45 ve 19,55 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...