Rusya'dan 'tahıl krizi' mesajı: Dünyaya önerilerini sundular
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve beraberinde gelen Rusya’ya karşı yaptırımlar, dünyanın pandemiden sonraki yeni büyü krizine kapı araladı. Dünyanın en büyük tahıl tedarikçilerinin bir bir olağanüstü kararlar aldığı dönemde kıtlık ve açlık somut olarak tartışılır oldu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, tahıl krizinin çözümü için "yaptırımları kaldırın" önerisinde bulundu.
Rusya’nın Ukrayna’ya 25 Şubat’ta başlattığı sıcak savaş esnasında Batı, ülkeye yaptırımlarını artırdı. Birçok gıda ürününde ve enerji alanında dünyanın tedarikçisi durumundaki karadeniz bölgesinin savaşla birlikte girdiği kritik süreç, bir açlık ve kıtlığı gündeme soktu.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Ukrayna’dan tahıl ürünlerinin sevkiyatı için görüşmelere hazır olduklarını belirtti. Rudenko, “Gıda sorunu, Rusya’nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor.” dedi.
Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ihracatında yaklaşık yüzde 30 paya sahip durumda. Rudenko, Ukrayna’daki tahıl ürünlerinin savaş nedeniyle sevk edilememesi ve bu nedenle derinleşen küresel gıda sorununa ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
HERKESLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, "Rusya’nın, gıda konusunu bir silah olarak kullandığına" yönelik suçlamasını değerlendiren Rudenko, “Tüm sorunlara barış yoluyla çözüm arayan herkesle görüşmeye hazırız. Von der Leyen’in açıklamasını kendi vicdanına bırakıyorum.” diye konuştu.
Gıda sorununun kapsamlı bir yaklaşımla çözülebileceğini belirten Rudenko, “Gıda sorunu, Rusya’nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması dahil kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor. Ayrıca, Ukrayna’nın, gemilerin bulunduğu limanlarındaki mayınları temizlemesi gerekiyor. Rusya, insanı koridor dahil gerekli tüm yardımı vermeye hazır.” dedi.
Rudenko, 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, küresel piyasalarda tahıl ve buğday gibi ürünlerde yaşanan kıtlığın çözümü için Rusya’ya yönelik ihracat yasaklarının kaldırılması gerektiğini söylemişti.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, 19 Mayıs’ta, Ukrayna’da limanların açılmaması halinde ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısı yapmıştı.