Rusya'dan Türkiye'ye ucuz motorin! İhracat 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı
Rus petrol ürünlerinin Avrupa ülkeleri tarafından baskılanmasından en büyük faydayı Türkiye sağladı. Türkiye Rusya’dan motorini Batı Akdeniz fiyatlarına göre çok daha ucuza satın alırken iki ülke arasında motorin ihracatı 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de savaş açması sonrası Avrupa ülkeleri ile Moskova yönetimi arasında ekonomik alanda restleşmeler sertleşti. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Rusya’nın petrol ürünlerine uygulanan ambargo ve 60 dolarlık tavan fiyat uygulaması Putin’i farklı pazarlar aramaya yöneltti. AB ülkeleri ile Moskova arasındaki petrol savaşından karlı çıkansa Türkiye oldu. Avrupa ülkelerinin yaptırımlara bağlı kalma uğruna alamadığı Rus motorini Türkiye tarafından alınıyor.
10 MİLYON VARİL MOTORİN İTHAL ETTİ
Bloomberg'in Vortexa verilerinden yaptığı derlemeye göre Türkiye mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal etti. Böylelikle Rusya'dan yapılan motorin ithalatı yaklaşık 7 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Türkiye'ye yönelik motorin sevkiyatının yükselmesinde Avrupa Birliği'nin şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yönelik yaptırımları genişletmesi etkili oldu.
MART AYINDA RUSYA’DAN MOTORİN İTHALATI YÜZDE 50 ARTTI
Bu durumun etkisiyle Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı Mart'ta Şubat ayına göre yüzde 50 arttı. Rusya'dan günlük motorin ithalatı 300 bin varili aştı. Facts Global Energy Rafine Ürünler Danışmanlığı Lideri Eugene Lindell, söz konusu gelişmeye yönelik değerlendirmesinde Türkiye'nin Rus petrol ürünlerinin baskılanmasından en büyük faydayı sağlayan ülke olduğunu belirtti. Lindell, Rusya'nın da bu ürünler için daha fazla pazar şansı bulduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’DE MOTORİN BATI AKDENİZ’E GÖRE FİYATLANIYOR
Öte yandan Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu görünüyor. Buna göre Rusya kaynaklı FOB Karadeniz fiyatlaması varil başına 89 dolar seviyesindeyken, Batı Akdeniz fiyatlaması ise 108 dolar seviyesinde. Rus ürünleri daha iskontolu olurken, Türkiye'de yurt içi piyasalarda perakende fiyatlar Batı Akdeniz dikkate alınarak belirleniyor.
Helal olsun turkiyemize