Savunma sanayiinde çıta yükseldi! İstihdam 100 bine merdiven dayadı…
Türk Silahlı Kuvvetleri savunma sanayiinin geliştirdiği ürünlerle günden güne güçlenmeye devam ediyor. Üretim hattına sağlanan personel alımlarıyla istihdam 100 bine merdiven dayadı.
Savunma sanayii üretimde çığır açmaya devam ediyor. Bayraktar TB-2, Altay, TCG Anadolu, Akıncı İHA, gibi pek çok savunma sanayii ürünüyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gücünü giderek artırıyor. Üretim hattına yapılan personel alımları sayesinde istihdama da büyük katkı sunuluyor.
İSTİHDAM 100 BİNE DAYANDI
Geçen yıl 81 bin kişiyi aşan sektörün istihdamı, 2024 yılı için 99 bin olarak öngörüldü. Savunma sanayiindeki çıtanın yükselmesi sonrası Türkiye’de hizmet vermeye başlayan ve işlerini büyüten şirketlerin personel ihtiyacının artmasıyla birlikte geçtiğimiz yıl bu alanda önemli bir çıkış yaşandı. 2022’de savunma sanayii alanında çalışan personel sayısı 81 bin iken, bu yıl rakamın 90 bini aşması bekleniyor. İstihdam edilen personel sayısının 2024’te de kademeli artışını sürdürerek 99 bine ulaşması hedefleniyor. Türkiye’de üretilen sistemler 2022 yılında yüzde 73,4 yerlilik oranına sahipken, bu oran 2023'te yüzde 80’e ulaştı. Savunma sanayideki sistemlerin yerlilik oranı gelecek sene yüzde 81’e çıkartılmak isteniyor.
HEDEF 6,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Bayraktar TB-2, Kirpi gibi pek çok savunma sanayii ürünü ile ihracat miktarını artıran Türkiye, 2022 yılında 4,4 milyar dolarlık dış satıma imza atarken, 2023’te bu rakamın 6 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Savunma sanayii ihracatı için gelecek yıla çizilen hedef ise 6,6 milyar dolar oldu.