Tgrt Haber

Altın faize yenildi! Kritik seviyenin altında, kayıplar sürecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
17 Şubat 2023 12:52 - Güncelleme : 17 Şubat 2023 13:05
Altın faize yenildi! Kritik seviyenin altında, kayıplar sürecek mi?

Altın, ABD TÜFE ve istihdam verilerinden sonra rekor tahtından aşağı indi. Doların küresel piyasalarda elini güçlendirmesi ile beraber faiz getirisi olmayan altına olan talep azaldı. Gelişmeler ons altında gerilmeye neden olurken gram fiyatı da sert düşüşler yaşadı. Olumsuz görünüme rağmen analistler altının yılın ortalarında toparlanacağını ifade ediyor.

Yurt içi piyasalarda yatırımcı altın fiyatlarındaki sert düşüşlerin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Geçtiğimiz ay rekor seviyelere yükselen altının gram fiyatı bin 104 seviyelerine kadar geriledi. Ons altın​ ise dokuz ayın zirvesinden gerileyerek bin 824 dolara bandına çekildi. Uzmanlar bin 920 dolar seviyelerinden çakılan altında kritik bir döneme girildiğini ifade ediyor. Birikimlerini altında değerlendiren yatırımcı ise gram, çeyrek ve tam altın fiyatları araştırıyor.

ALTINDA GÖRÜNÜMÜ FED FAİZLERİ BELİRLEYECEK

ABD enflasyon verilerinin beklentilerden yüksek gelerek ocakta aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,4 artması faiz artırımlarının devam edeceği sinyalini verdi. İstihdam verilerindeki artış da enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağı tahminlerini güçlendirdi. Analistlere göre, yüzde 4,25-4,50 aralığına olan faizler 5,1 seviyelerine kadar çekilebilir. 

YIL ORTASINDA YÜKSELECEK

Analistlerin yorumlarına göre altın pandemi ve küresel enflasyon dönemlerinde yatırımcılar için gerçekten güvenli bir liman oldu. Bu özelliği ile piyasasının diğer yatırım kollarına göre daha fazla tercih ediliyor. Kanada merkezli bir yatırım şirketine göre, altın fiyatları 2023'teki önceki tahminlere göre yüzde 2,4 artışla ons başına 1.945 dolar olarak görülebilir.

KRİTİK SEVİYEYE DÜŞTÜ

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 1.104 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, altının ons fiyatına paralel yatay bir seyir izleyen altının gram fiyatı, günü 1.113 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne değer kaybıyla başlamasının ardından saat 11.30 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,81 altında 1.104 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın​ 1.815 lira, Cumhuriyet altını da 7.360 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı dün günü 1.837 dolardan tamamlamasının ardından, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,9 azalışla 1.820 dolardan işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI​ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...